22:32 / 30.05.2018.

Autor: M.M./Hina

"Nove mogućnosti" za koalicijsku vladu u Italiji

-

-

Foto: - / -

Talijanski predsjednik i bivši izvršni direktor MMF-a Carlo Cottarelli, kojega je imenovao prijelaznim premijerom, zaustavili su se u svojim naporima formiranja prijelazne vlade nakon izvješća o "novim mogućnostima" političkog dogovora.
Talijanski predsjednik Sergio Mattarella i bivši izvršni direktor MMF-a Carlo Cottarelli, kojega je imenovao prijelaznim premijerom, zaustavili su se u svojim naporima formiranja prijelazne vlade nakon izvješća o novim mogućnostima političkog dogovora unutar izabrane koalicije.

Talijanski populistički Pokret pet zvijezda (M5S) i antiimigrantska stranka Liga nisu tijekom vikenda uspjele oformiti koaliciju nakon što je talijanski predsjednik odbio prijedlog sastava vlade u kojoj je dužnost ministra financija trebao preuzeti euroskeptik Paolo Savona, poznat po kritikama eurozone i Njemačke.

Talijanski predsjednik namjeravao je imenovanjem Cottarelija smiriti uznemirena tržišta s obzirom da je politička kriza u Italiji, trećem po veličini europskom gospodarstvu, uznemirio tržišta i povećao rizik financijske krize.
No danas se situacija dramatično preokrenula nakon što je predsjednička palača objavila da Mattarella i Cottarelli čekaju da vide može li se doista postići politički sporazum.

Prema navodima agencije Anse čelnik pokreta M5S Luigi Di Maio kazao je sinoć da je otvoren za nove razgovore o koaliciji sa strankom Liga kao i za revidiranje stranačkih pozicija.
Potom je danas rekao da je službeno stajalište njegove stranke da ili imaju političku vladu ili idu na izbore da bi potom na Facebooku kazao kako je moguće rješenje odustati od Savone kao ministra financija i potražiti novu osobu iste stature.

Predsjednička palača objavila je na to da je primila Di Maiov prijedlog s velikim interesom. No potencijalni partneri iz Lige situaciju vide drugačije i zalažu se za sazivanje novih izbora. Čelnik te stranke Matteo Salvini kazao je da upućuje poziv talijanskom predsjedniku da zakaže datum izbora a da će talijanski narod reagirati pravedno na ono što se dogodilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!