13:32 / 16.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Nove sankcije EU-a protiv Bjelorusije

Sankcije Bjelorusiji

Sankcije Bjelorusiji

Foto: Yves Herman / REUTERS

Države članice EU-a dogovorile su dodatne sankcije protiv sedam osoba u Bjelorusiji zbog slučaja prisilnog slijetanja Ryanairova zrakoplova u Minsk.

Dogovor je postignut na razini veleposlanika zemalja članica, a trebali bi ga potvrditi ministri vanjskih poslova koji se u ponedjeljak sastaju u Luxembourgu.

Novim sankcijama obuhvaćeno je sedam osoba povezanih s bjeloruskim zrakoplovnim sektorom.

Članice EU-a također su dogovorile novi paket sankcija koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za više od 70 osoba koje su povezane sa spornim predsjedničkim izborima prošle godine. Te su sankcije bile u pripremama i prije slučaja s Ryanairova zrakoplova.

Bjeloruske vlasti napravile su 23. svibnja nezapamćen potez kada su Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Litvu naredili da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile Romana Protaševića, jednog od glavnih oporbenih aktivista koji se u njemu nalazio i njegovu djevojku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!