Nove smjernice EK: Prioritet u potrošnji plina proizvodnja gnojiva

10.11.2022.

12:24

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: oticki / Shutterstock

Europska komisija savjetovala je u novim smjernicama članicama EU-a da prednost u potrošnji plina dadu proizvodnji gnojiva kako bi se osigurala proizvodnja hrane.

- Rusko korištenje plina kao oružja ima negativne posljedice po globalno tržište gnojiva i šteti poljoprivrednicima i sigurnosti hrane, rekao je u srijedu povjerenik EU-a za klimu Frans Timmermans.


Ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Rusiji potaknuli su snažan rast cijena gnojiva širom svijeta budući da su izazvali poremećaje u ruskom izvozu plina i gnojiva. Sankcije su uvedene na i izvoz gnojiva iz Bjelorusije, također važnog proizvođača.


Industrija gnojiva koristi plin u proizvodnji amonijaka i drugih dušikovih proizvoda i zbog previsokih cijena počela je obustavljati odnosno smanjivati proizvodnju, konstatirala je Komisija.


U odnosu na prošlu godinu cijene dušičnih gnojiva porasle su gotovo 150 posto, stvarajući snažan pritisak na poljoprivrednike koji odgađaju ili obustavljaju nabavu, a to će značiti manje prinose, upozorava Bruxelles.


Vladama poručuje da mogu posegnuti u proračun kako bi pomogli poljoprivrednicima i proizvođačima gnojiva, podsjetivši na ublažene propise o državnoj potpori gospodarstvu u uvjetima rata u Ukrajini.


Potiče i zamjenu mineralnih gnojiva organskima i sugerira da se vodi više računa o plodoredu.


Preporuke EK nisu pravno obvezujuće, podsjeća agencija dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!