07:55 / 16.10.2019.

Autor: T.D./P.F./Hina/HRT

Novi neredi u Barceloni, Sanchez protiv izvanrednih mjera

Foto: REUTERS/Albert Gea

Foto: REUTERS/Albert Gea

Foto: - / REUTERS

Tisuće prosvjednika krenule su jutros iz pet katalonskih gradova prema Barceloni, gdje će u petak masovnim prosvjedom i općim štrajkom tražiti oslobođenje zatvorenih zagovornika neovisnosti Katalonije.
Iako je katalonska vlada pozvala ranije tijekom dana na mirne i nenasilne prosvjede navečer je u Barceloni izbio novi sukob između prosvjednika, ogorčenih osuđujućom presudom zagovornicima nezavisnosti, i katalonske policije.

Prosvjednici se pokušavaju probiti do zgrade katalonskog ministarstva unutarnjih poslova pri čemu bacaju limenke i druge predmete na interventnu policiju. Zapaljeno je između pet i šest automobila te su se dim i vatra nadvili nad ulicama u središnjem dijelu grada.

Prije toga su se tisuće prosvjednika okupile na jednome od gradskih trgova gdje su, na poziv preko društvenih mreža,  bacali na stotine bijelih rola wc papira u zraku tvrdeći da je još puno toga ostalo za počistiti.

Prosvjed organiziraju Komiteti za obranu Republike (CDR), organizacija sastavljena od više skupina koje zahtijevaju od katalonske vlade primjenu nezavisnosti proglašene 2017. godine, te odlazak španjolske nacionalne policije i civilne garde iz Katalonije.

Ovo je treći dan prosvjeda nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Sanchez protiv izvanrednih mjera

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez rekao je u srijedu da neće posegnuti za izvanrednim mjerama u pokrajini Kataloniji, gdje se treći dan zaredom zagovornici neovisnosti sukobljavaju s policijom.

Sanchez se u Madridu sastao s liderima triju najvećih oporbenih stranaka nakon što su prethodna dva dana trajali nasilni prosvjedi poslije osuđujućih presuda katalonskim političarima odgovornima za referendum o nezavisnosti 2017.

- Pozvao sam ih da održimo jedinstvo te zajednički odgovorim na ovaj izazov, rekao je Sanchez na konferenciji za medije. Nasilnici u Kataloniji priželjkuju da pretjerano reagiramo i pokrenemo spiralu nasilja. No nećemo podleći toj provokaciji, dodao je napomenuvši kako ne isključuje nijedan mogući scenarij ako se situacija pogorša.

Albert Rivera, vođa stranke centra Građani, koja je nastala u Kataloniji na protivljenju nezavisnosti, zatražio je od Sáncheza aktiviranje članka 155. ustava. Njime bi središnja vlada u Madridu preuzela privremenu direktnu kontrolu nad autonomnom pokrajinom Katalonijom i raspisala ondje prijevremene izbore. Taj je članak bio primijenjen 2017. nakon što je katalonska vlada bila organizirala referendum o nezavisnosti pa posljedično proglasila republiku.

Sanchez, kojega 10. studenog očekuju parlamentarni izbori u Španjolskoj, to je odbio.

- Imamo na raspolaganju zakone, ali kao što sam rekao trebamo ostati umjereni. Ta umjerenost znači snagu, izjavio je.

Pablo Casado, vođa Narodne stranke desnog centra, zatražio je aktiviranje Zakona o nacionalnoj sigurnosti što je blaža verzija članka 155. i čime bi središnja vlada imala ovlasti nad regionalnom vladom u Barceloni.

Sanchez je odbio i taj prijedlog no pozvao je katalonskog predsjednika vlade Quima Torru da osudi nasilje u Kataloniji. Torra se k priključio jednom mirnom prosvjednom maršu no nije osudio događanja u utorak. Ja sam uvijek uz narod, rekao je.

Tisuće katalonskih prosvjednika i dalje maršira prema Barceloni

Tisuće prosvjednika, pristaša katalonske neovisnosti iz pet većih gradova i dalje maršira prema Barceloni, gdje će u petak velikim prosvjedom i generalnim štrajkom tražiti oslobađanje devet katalonskih čelnika.

Osuda zagovornika neovisnosti Katalonije, na devet do 13 godina zatvora, pokrenula je val prosvjeda, sukoba s mnogo ozlijeđenih, u kojima je, osim cesta i pruga, bila blokirana i zračna luka u Barceloni.

Večeras se u maršu, prosvjednicima pridružio i predsjednik katalonske vlade Quim Torra.

-
Došli smo dati potporu prosvjedima u Kataloniji koji su organizirani kako bi poništili presudu španjolskog suda. Podržavamo pravo Katalonaca na samoopredjeljenje i zahtijevamo poštivanja njihovih građanskih, socijalnih i političkih prava koja su u ovoj državi vidno ugrožena, rekao je Torra.

U masovnim sukobima prosvjednika ogorčenih zbog teških presuda zagovornicima katalonske nezavisnosti i policije u utorak navečer u katalonskim gradovima Barceloni, Tarragoni, Lleidi i Gironi bilo ozlijeđeno 125 osoba.

U Barceloni, Gironi, Lleidi i Tarragoni, četiri najveća grada u Kataloniji, istodobno su počeli prosvjedi koji su prerasli u sukob s policijom. U Barceloni se oko zgrade središnje španjolske vlade okupilo oko 40.000 prosvjednika, izvijestila je gradska policija. Uzvikujući "Na njih", "Živjela slobodna zemlja" i "Ulice će uvijek biti naše" prosvjednici su krenuli uklanjati željezne ograde koje je ondje postavila policija.

Htjeli su se približiti zgradi španjolske vlade, koju smatraju odgovornom za nepravedne presude svojim čelnicima, no zaustavili su ih interventni policajci palicama i štitovima. Prosvjednici su ih zatim zasuli limenkama, bocama i bengalkama. Nosili su i zastave koje simboliziraju nezavisnost.

Katalonska policija, kojoj je stiglo pojačanje iz španjolske nacionalne policije, počela je rastjerivati masu. Prosvjednici su uzvratili postavljanjem vatrenih barikada, paleći kontejnere i gume. Policijske sirene i zvuk helikoptera odjekivali su u noći.

Slično je bilo i u ostala tri grada u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveru Španjolske. Iako su katalonska vlada, osuđeni političari i bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont danima pozivali na mirne i nenasilne prosvjede, čini se da su tisuće mladih prosvjednika izgubile strpljenje. Oko ponoći šest je prometnica bilo blokirano.

Katalonska policija pozvala je stanovnike da se ne približavaju zonama s barikadama. Koristila se sredstvima za rastjerivanje prosvjednika. Ozlijeđene su 74 osobe, ali ni jedna teško, izvijestila je Hitna pomoć. Sukobi su trajali satima. Nakon njih španjolska vlada oglasila se priopćenjem u kojem je navela kako je njezin cilj jamčiti sigurnost i suživot u Kataloniji te da će to, ako treba, postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom.

Premijer Pedro Sánchez zbog cijele je situacije otkazao za srijedu planirani put u sjeverni grad A Coruu, gdje je trebao biti na dodjeli novinarskih nagrada. Potpredsjednik katalonske vlade Pere Aragonés preko Twittera je pozvao prosvjednike na smirivanje stanja. - Nemojmo im dati ono što traže. Nemojmo im pokloniti članak 155. Udaljimo se od nasilnih i neopravdanih akcija, poručio je.

SAD od katalonskih prosvjednika traži umjerenost

Sjedinjene Države zatražile su u utorak od katalonskih prosvjednika umjerenost u reakciji na sudsku presudu političarima koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti, podsjetivši da predsjednik Donald Trump želi snažnu i jedinstvenu Španjolsku.

- To je unutarnje pitanje Španjolske, koja nastavlja biti važan saveznik u NATO-u te važan partner SAD-a, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE, navodeći riječi neimenovane glasnogovornice američke vlade.

U ponedjeljak je Europska komisija odbila komentirati presudu katalonskim zagovornicima nezavisnosti, naglasivši da je riječ o unutarnjem pitanju Španjolske.

- Europska komisija ne komentira odluke nacionalnih sudova. O ovoj temi naša je pozicija dobro poznata i nije se promijenila. To je, i nastavlja biti, unutarnje pitanje Španjolske koje se treba riješiti sukladno ustavnom poretku, rekla je Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije, za španjolsku novinsku agenciju EFE.

Ispred zgrade Europske komisije u Bruxellesu u utorak je prosvjedovalo nekoliko desetaka zagovornika nezavisnosti Katalonije, među kojima i Carles Puigdemont, zastupnik u Europskom parlamentu te bivši predsjednik katalonske vlade pod čijim je vodstvom organiziran referendum o samostalnosti. Uz njega je bilo troje članova njegove bivše vlade koji su također u Belgiji.

Junqueras kaže da će presude samo ojačati pokret za neovisnost Katalonije

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, osuđen u ponedjeljak na 13 godina zatvora, rekao je u razgovoru za agenciju Reuters kako će zatvaranje zagovornika nezavisnosti samo ojačati pokret za odcjepljenje Katalonije od Španjolske.

Suci Vrhovnog suda u Madridu osudili su 50-godišnjeg Junquerasa zbog poticanja stanovništva na ustanak te korištenja javnog novca za referendum 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud. Čelnik Katalonske republikanske ljevice (ERC) sudjelovao je prije dvije godine u posljedičnom proglašenju samostalne republike Katalonije koja, međutim, nije zaživjela.

On je u ponedjeljak dobio najvišu zatvorsku kaznu, dok je preostalih osmero dužnosnika osuđeno na kazne od 9 do 12 godina zatvora, uz jednako toliko razdoblje zabrane obnašanja javnih funkcija. Još troje dužnosnika osuđeno je na novčane kazne i zabranu obnašanja javnih funkcija.

Junqueras najavljuje žalbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Na pitanje koju bi poruku poslao pokretu za nezavisnost, Junqueras je odgovorio:

- Mi ćemo izdržati i nećemo pokleknuti. Nikada se nismo predavali pa nećemo ni sada. Zatvor i egzil učinili su nas snažnijima i ojačali su naša istinski demokratska uvjerenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!