16:32 / 29.09.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Novi prosvjedi protiv COVID potvrda u Ljubljani

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

U središtu Ljubljane i danas se održavaju prosvjedi protiv obveznog cijepljenja protiv COVID-a i COVID potvrda, a pred zgradom parlamenta treću srijedu zaredom okupilo se više tisuća onih koji vladinim upravljanjem epidemijom nisu zadovoljni.

Policija je objavila da prosvjedni skup, kao ni prethodna dva, nije prijavljen, zbog čega je povećala broj policajaca, pogotovo s obzirom na to da je slično okupljanje prije dva tjedna završilo neredima i napadima na pripadnike snaga reda.


Prosvjed je počeo oko 13 sati i za sada nema nereda, a policija je navela da je sa sudionicima obavila više obavijesnih razgovora, pozvala ih na poštovanje zakona o javnim okupljanjima te upozorila da je prostor pred parlamentom pod videonadzorom.


Prosvjed na kojemu sudjeluju članovi antivakserskih udruga, ali i ljudi koji kažu da nisu protiv cijepljenja, ali da je to pitanje osobnog izbora i stvar slobodne volje, počeo je "minutom šutnje" u spomen na 20-godišnju djevojku koja je jutros umrla u ljubljanskom UKC-u od posljedica moždanog udara, dva tjedna nakon što je cijepljena cjepivom Johnson&Johnsona protivCOVID-a.


Na početku okupljanja prosvjednicima se obratio i otac preminule, javljaju slovenski mediji. 


- Moja Katja se cijepila da bi dobila slobodu. Govori se samo o postotcima oboljelih, ali ona nije bila postotak, bila je moje dijete, kazao je i nakon toga napustio skup.


Na skupu se, među ostalim, čuju i povici protiv vlade i njene politike, te uzvici "lopovi, lopovi", ali izgreda za sada nema.


Policija je upozorila prisutne da na takve manifestacije nije dopušteno donositi opasne predmete, poput štapova, kamenja ili pirotehničkih sredstava te da će, bude li ih, morati djelovati, a upozorava da se na prosvjede ne dovode djeca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!