22:41 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Novi skandal u Njemačkoj: Tajni pokusi na ljudima i majmunima

-

-

Foto: - / -

Na temelju narudžbe uprava Volkswagena, Daimlera i BMW-a, znanstvenici su počeli izvoditi tajne pokuse na ljudima i majmunima. Cilj je bio dokazati da dušikov oksid iz ispušnih plinova nije štetan.
U Njemačkoj novi skandal povezan s dizelskim gorivom. Ovaj put u čak tri najveće njemačke automobilske tvrtke. Sve tri ulovljene su u manipulacijama s mjerenjem ispušnih plinova. Njihove uprave naručile su istraživanje, a onda i krenule u pokuse - na ljudima i majmunima.

Sve je počelo prije nekoliko mjeseci u laboratoriju sveučilišta u Rajni Vestfaliji. Na temelju narudžbe uprava Volkswagena, Daimlera i BMW-a, znanstvenici su počeli izvoditi tajne pokuse na ljudima i majmunima. Cilj je bio dokazati da dušikov oksid iz ispušnih plinova nije štetan.

Tajna je otkrivena i lavina optužbi ne može se zaustaviti. Oglasilo se ministarstvo zdravstva i poručilo da u zakonu jasno piše - "pokusi na primatima, pa tako i ljudima, dopušteni su samo u iznimnim slučajevima - kao što je primjerice ispitivanje lijekova." 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!