"Slovenija do sada je bila opsjednuta Hrvatskom i arbitražom"

09:59 / 31.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tanja Fajon, buduća slovenska ministrica vanjskih poslova

Tanja Fajon, buduća slovenska ministrica vanjskih poslova

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages / PIXSELL

Za novi smjer slovenske vanjske politike koji najavljuje Tanja Fajon, buduća ministrica u vladi Roberta Goloba, trebat će mnogo vremena i napora, a ne samo lijepe riječi, piše u utorak mariborski list Večer u komentaru povodom njenog jučerašnjeg nastupnog govora u parlamentu.

- Nakon ulaska u EU i NATO slovenska vanjska politika se sasvim izgubila, lutala je kao brod s pokvarenim motorom, malo prema SAD-u, malo prema Rusiji, a onda opet natrag. I cijelo to vrijeme bila je više-manje agresivno opsjednuta Hrvatskom i arbitražnim sporazumom, navodi se u komentaru.

List dodaje da je tako bilo i u vrijeme dviju vlada koje koje su vodili Miro Cerar i Marjan Šarec, kad je vanjska politika djelovala "pasivno", dok buduća ministrica najavljuje novi "proeuropski" smjer i tješnje povezivanje s vodećim članicama EU-a, osobito Njemačkom koju namjerava prvu posjetiti nakon stupanja na dužnost.

Fajon je najavila vraćanje poljuljanog ugleda Sloveniji, što se po njenoj ocjeni dogodilo u vrijeme odlazeće vlade Janeza Janše koji se povezivao s autoritarnim režimima u Mađarskoj i Poljskoj. Najavila je i potporu Hrvatskoj pri ulasku u šengen.

Poručila je da se sva međusobna pitanja mogu riješiti ako za to postoji politička volja u državama čiji su zajednički interesi mnogo veći od razlika.

Janšin ministar vanjskih poslova Anže Logar bio je u svom diplomatskom djelovanju zadnje dvije godine za razliku od svojih prethodnika "hiperaktivan", a odnosi s Hrvatskom manje oprerećeni pitanjima arbitraže, no pitanje granice neriješeno, piše list.

Nova vladajuća koalicija Roberta Goloba u svom je koalicijskom sporazumu navela da će se zauzimati za rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom na dobrosusjedskoj osnovi, ali i dosljedno ustrajati na provedbi arbitraže.

Buduća ministrica Fajon u svom je obraćanju članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku u ponedjeljak rekla da ne vidi rezultate "tihe diplomacije" koju je kao put za rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom najavljivala vlada Janeza Janše, a dopustila je i mogućnost da Slovenija ponovo formira povjerenstvo za utvrđivanje granice s Hrvatskom u sektorima gdje ona nije sasvim jasna.

- Nova vlada će imati mnogo posla da popravi narušeni ugled države i vrati je ponovo na proeuropski smjer, za to nije dovoljan jedan mandat. To neće biti sprint nego maraton. Fajon samo lijepim riječima o bezuvjetnom poštivanju vladavine prava neće Sloveniji moći vratiti okrnjeni ugled i morat će to pokazati djelima, navodi komentator.

Među ostalim, piše Večer, Slovenija bi to mogla dokazati svojim djelovanjem na zapadnom Balkanu koji je usmjeren prema Europskoj uniji, što bi bila njena idealna prilika s obzirom da se u Europi i svijetu smatra dobrim poznavateljem regije.

Pri tome, kako dalje navodi list, ona već sastavlja ekipu u kojoj će joj kao državni tajnik u ministarstvu pomagati i bivši ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, koji je među ostalim bio i predstavnik Europske komisije na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!