Novi štrajk u Ryanairu u Belgiji, otkazano 88 letova

14.08.2023.

18:02

Autor: Hina/HRT/A.S.

Novi štrajk u Ryanairu u Belgiji

Novi štrajk u Ryanairu u Belgiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukupno 88 letova u polasku i u dolasku u zračnu luku Charleroi u Belgiji, otkazano je danas i sutra zbog štrajka Ryanairovih pilota nezadovoljnih radnim uvjetima, što je njihov treći štrajk u mjesec dana.

   

Oko 15.000 putnika koji trebaju poletjeti i sletjeti u Charleroi pogođeno je ovim socijalnim pokretom, rekla je za AFP uprava zračne luke.

Ryanairovi piloti bazirani u Belgiji već su štrajkali za vikend 15. i 15. lipnja (otkazano 120 letova) i za vikend 29. i 30. srpnja (96 otkazanih letova).

Irskoj kompaniji predbacuju da ne poštuje kolektivni ugovor po kojemu imaju pravo na određeni broj dana odmora u zamjenu za smanjenje plaće na koje su pristali 2020. u vrijeme epidemije COVIDA-19.

Nepoštivanje zakona

Sindikat pilota optužuje kompaniju da ne poštuje belgijski zakon i da uspješno posluje zahvaljujući "socijalnom dumpingu" koji stvara nelojalnu konkurenciju u odnosu na druge kompanije.

- Osoblje je ogorčeno. Naš poslodavac otvoreno kaže da neće poštovati zakone i kaže nam: Povucite sve tužbe, inače ću vam produljiti radno vrijeme i neću uskladiti plaće s inflacijom, rekao je Didier Lebbe, predstavnik sindikata zaposlenika.

Kompanija pak ističe da više od polovine Ryanairova prometa u Charleroiju osiguravaju zrakoplovi na kojima radi nebelgijsko osoblje.

- Sindikati belgijskih pilota bi trebali pregovarati, a ne stupati u štrajk, reagirao je Ryanair u srpnju, izrazivši zadovoljstvo postignutim dogovorom s njihovim talijanskim, španjolskim i francuskim kolegama o radnim uvjetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!