09:16 / 10.10.2020.

Autor: Hina/HRT

O ažuriranim klimatskim ciljevima EU-a zadnja riječ ipak Vijeću ministara

Tumisu /Pixabay

Tumisu /Pixabay

Foto: - / -

Moj amandman sada postaje službeno stajalište Parlamenta - rekao je Pascal Canfin, francuski centristički europarlamentarac koji predsjedava odborom za okoliš.
Europski parlament ovaj je tjedan ažurirao EU-ove klimatske ciljeve za 2030. godinu podržavši 60-postotno smanjenje emisija stakleničkih plinova do kraja desetljeća u odnosu na dosadašnjih 40 posto, no zadnju riječ ipak će imati Vijeće ministara.

Odluka Parlamenta o klimatskom cilju za 2030. godinu donesena je u sklopu šireg glasovanja o europskom klimatskom zakonu, kojim se u europsko zakonodavstvo želi unijeti EU-ov cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Uspjeli smo! 60 posto je pobijedilo! - rekla je za Euractiv Jytte Guteland, švedska europarlamentarka iz skupine socijalista i demokrata (S&D), koja je bila izvjestiteljica Parlamenta o predloženom europskom klimatskom zakonu.

- Moj amandman sada postaje službeno stajalište Parlamenta - rekao je Pascal Canfin, francuski centristički europarlamentarac koji predsjedava odborom za okoliš.

"Desno krilo", međutim, nije impresionirano te upozorava da bi cilj 60-postotng smanjenja mogao biti preskup za provedbu za europsku industriju.

EPP je najveća politička grupacija u Europskom parlamentu, koja podržava cilj smanjenja emisije ugljičnog dioksida za 55 posto.

Komisija je u rujnu podnijela ažurirani cilj za 2030. godinu, ocijenivši smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55 posto "ostvarivim" i "korisnim" za EU-ovo gospodarstvo. Pozornost se sada usmjerava na Vijeće ministara EU-a. Čini se da se većina tamo naginje u korist smanjenja emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine.

- Vrlo smo uvjereni da će nas Vijeće vratiti na neto cilj od 55 posto - rekao je Peter Liese. Prema Lieseu, među zemljama članicama EU-a postoji ugodna većina za cilj od 55 posto, čak i bez potpore Njemačke.

- Budući da Poljska i druge istočne zemlje EU još uvijek nisu voljne odobriti više klimatske ciljeve, njemačko predsjedništvo EU vjerojatno će jednoglasno poduprijeti čelnike EU tijekom summita u prosincu - rekao je Liese.

Promatrači - stručnjaci za zaštitu okoliša, pozdravili su pak ambiciozniji cilj 60-postotnog smanjenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!