O kamionskoj nesreći u Bugarskoj: zašto su konvoji nepotrebni

03.04.2020.

11:15

Autor: HRT

default error photo
U sudaru je sudjelovalo više od 20 kamiona. Dva su vozača poginula, a četiri ozlijeđena.
U Bugarskoj se oko 7.30 dogodila teška prometna nesreća. Sudarili su se kamioni u tranzitnom konvoju.  

U sudaru je sudjelovalo više od 20 kamiona. Dva su vozača poginula, a četiri ozlijeđena.

Pedesetak kamiona kretalo se od graničnog prijelaza Kapetan Andreevo autocestom "Trakija". Kamion se sudario s automobilom, a nakon kočenja sudarilo se još oko 20 vozila, uglavnom kamiona.

Još nije službeno potvrđen uzrok nesreće, no pretpostavlja se da je to gusta magla zbog koje je bila smanjena vidljivost.

U konvoju kamiona bili su i hrvatski vozači. U HRT-ovu emisiju Zajedno za zdravlje javio se vozač kamiona iz Slavonskog Broda, Petar Ćurak, čiji bratić je sudjelovao u sudaru.

- Imali smo sreću jer je naš vozač bio među prvima u tom konvoju u toj gustoj magli, pa je uspio zakočiti. Imao je lagan teret i nije se sudario, rekao je.

Za drugog hrvatskog vozača kaže da je imao sigurnosni sistem na kamionu koji je u trenutku sudara reagirao i uspio je zakočiti, ali čim je stao, sljedeći kamion se zabio u njega. Treći kamion je, kaže Ćurak, je skroz podletio u kamion ispred sebe.

- Ti konvoji su najveći promašaji što se tiče mjera zaštite zbog koronavirusa, rekao je Ćurak. Pojasnio je da vozači smiju pristati na dva do tri parkirališta na prostoru od 300, 400 km, oni nemaju gdje drugdje stati i jedva čekaju da prođu državu.

Smatra da su konvoji nepotrebni, policija ih samo koči, na graničnim prijelazima čekaju po 4 sata.

- Ti konvoji istrebljuju ljude. Kada krenemo iz Turske, nemamo pravo stajati do Austrije, rekao je.

Putem Skypea se u emisiju javio i vozač Marijan Banelli, predsjednik udruge prijevoznika. Rekao je da je o svemu izvijestio ministra prometa, ministra vanjskih poslova i Komesarijat za promet u Bruxellesu.

- Konvoji su napravljeni jer je to bila jedina situacija koju smo mogli donekle kontrolirati. Osobno smatram da se situacija zakomplicirala (...) Na zatvoreni sustav, kakav je hrvatski, trebaju pustiti kamioni da odrade ono što je važno po zakonu o mobilnim radnicima, rekao je.

Naglasio je da se vozači itekako paze i siguran je da u takvom slučaju neće biti socijalnih kontakata. Smatra da je ova nesreća posljedica nepažnje onih koji formiraju konvoje i nepoštivanje brzine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!