14:49 / 23.12.2020.

Autor: HRT

Obitelji žrtava COVID-a u Italiji traže 100 milijuna eura

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Tužbe su podignute posljednjih mjeseci uglavnom u državnom odvjetništvu u Bergamu, na sjeveru Italije.
Petstotinjak obitelji žrtava pandemije bolesti COVID-19 podignut će privatne tužbe protiv talijanske države i tražiti sto milijuna eura zbog teških propusta u upravljanju krizom, pišu mediji u srijedu.

Tužbu će podnijeti protiv predsjednika vlade Giuseppea Contea, ministra zdravstva Roberta Speranze i Attilija Fontane, predsjednika Lombardije, pokrajine koja je najteže progođena pandemijom, s gotovo 25.000 umrlih od ukupno 70.000 umrlih u Italiji od veljače.

➡️ Kako funkcioniraju nove mjere
➡️ Do 7 sati jutros 20 osoba vraćeno u mjesto prebivališta
➡️ Vlada donijela plan cijepljenja, virus i dalje ubija

Ove privatne tužbe dolaze nakon tristotinjak kaznenih prijava, navodi udruga "Osuđujemo" ("Noi denunceremo"), koja okuplja članove obitelji žrtava i koja je pokrenula tužbe. Tužbe su podignute posljednjih mjeseci uglavnom u državnom odvjetništvu u Bergamu, na sjeveru Italije.

Državno odvjetništvo vodi nekoliko odvojenih istraga povezanih s tom tragedijom. Odvjetnici udruge "Osuđujemo" navode "teške propuste područnih vlasti u Lombardiji i središnje vlade" u organiziranju odgovora na pandemiju, piše u srijedu mjesni dnevnik Bergamonews na svojoj mrežnoj stranici.

Među ostalim, kritiziraju izostanak ažuriranog državnog plana za borbu s pandemijom i kašnjenje u uspostavi "crvene zone" u veljači kojom su bile obuhvaćene dvije općine u Bergamu, Nembro i Alzano Lombardo, posebno pogođene epidemijom.

Početkom ožujka epidemija, s glavnim žarištima u Nembru i Alzanu, nastavila se širiti, ali je "crvena zona" uspostavljena tek 9. ožujka. Područne vlasti i vlada u Rimu odbijaju odgovornost za to kašnjenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!