Obnovljen tranzit ukrajinskih proizvoda preko Poljske

21.04.2023.

12:23

Autor: P.F./Hina/HRT

Izvoz žitarica

Izvoz žitarica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tranzit ukrajinskih prehrambenih proizvoda preko Poljske nastavljen je kada su stupili na snagu novi propisi nakon što je nekoliko zemalja zabranilo taj uvoz radi zaštite vlastitih poljoprivrednika.

Prvi kamioni s ukrajinskim prehrambenim proizvodima uključujući kukuruz i jaja nastavili su ujutro tranzit preko Poljske prema Nizozemskoj, rekla je poljska carinska dužnosnica, prenosi Reuters.

Novi propisi okončali su zabranu uvedenu 15. travnja bez najave zbog čega su mnoge tvrtke s robom u Ukrajini ostale blokirane.

- Prvi konvoj od pet kamiona s poljoprivrednim proizvodima s pratnjom na putu je prema Nizozemskoj s graničnog prijelaza Dorohusk, rekla je glasnogovornica Nacionalne uprave za prihode Justyna Pasieczynska.

Nekoliko srednjoeuropskih zemalja zatrpanih uvozom jeftinih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda što je ugrozilo lokalne proizvođače uvelo je ovaj tjedan zabrane uvoza iz Ukrajine.

Poljska, prva koja je to učinila, zabranila je i tranzit te robe.

No u utorak je postignut dogovor s Ukrajinom da se dopusti tranzit u zapečaćenim kontejnerima koji će putovati u konvojima. Konvoji će se kretati ili prema poljskoj granici ili prema lukama gdje će biti utovareni na brodove, rekli su carinski dužnosnici.

Mađarska

Mađarsko udruženje za žitarice i stočnu hranu objavilo je u petak da je protiv zabrane uvoza žitarica i uljarica iz Ukrajine, upozorivši da će štetno utjecati na proizvodnju stočne hrane i pojedine industrijske sektore.

Ne slažemo se sa zabranom uvoza ukrajinskih žitarica i uljarica, posebno u sezoni u kojoj je naša izloženost uvozu kukuruza vrlo velika, stoji u priopćenju.

Zabrana će nam blokirati pristup najbližem i stoga najekonomičnijem izvoru sirovina za svoju industriju, poručili su proizvođači stočne hrane.

Ta mjera zadat će velike teškoće mađarskim proizvođačima stočne hrane i industrijskim korisnicima, što će utjecati na stočare i potrošače, objasnili su.

Mađarska je prošle subote zabranila uvoz oko 25 poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, uljanu repicu i sjemenke suncokreta, slijedeći primjer Poljske koja je zabranu uvela dan ranije, potaknuta nezadovoljstvom poljoprivrednika zbog niskih cijena uvoza.

Njihov primjer slijedile su i Slovačka i Bugarska.

Varšava je nakon dogovora s vladom u Kijevu omogućila tranzit ukrajinskih žitarica, pod pečatom i nadzorom, a premijer Mateusz Morawiecki izrazio je u petak nezadovoljstvo najavljenim mjerama Europske komisije, koja po njegovim riječima kasni i nudi premalo.

EK je poljoprivrednicima u zemljama EU-a koje graniče s Ukrajinom ponudila ukupno 100 milijuna eura pomoći, povrh već odobrenih 56 milijuna, a najavila je i hitne "preventivne mjere" za pšenicu, kukuruz, suncokretove sjemenke i sjeme uljane repice.

Rumunjska i Hrvatska


Rumunjska, kao ni Hrvatska, neće jednostrano zabraniti uvoz ukrajinskog žita.

Nakon što su tri europske države (Poljska, Mađarska, Slovačka) odlučile zabraniti uvoz ukrajinskog žita jer im nižom cijenom šteti domaćem tržištu premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da hrvatsko tržište zasad nije ugroženo izvozom ukrajinskog žita.

Bukurešt će pričekati da Europska komisija uvede mjere kako bi se pomoglo poljoprivrednicima u srednjoj i istočnoj Europi, rekao je danas rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea.

Raste pritisak na Bruxelles da razradi plan za područje cijele Unije kako bi se regulirao uvoz iz Ukrajine čije je žito jeftinije od onoga domaće proizvodnje.

Rumunjska i Ukrajina konzultirat će se na tjednoj osnovi o očekivanim količinama žita u nastojanju da se ograniči uvoz, dodao je Daea nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Mikolom Solskijem u Bukureštu.

Dunavom izvoz 1,5 milijuna tona žita/mjesec


Luke na Dunavu ključne su za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda jer je sporazum o njihovu izvozu preko Crnog mora doveden u pitanje, rekao je zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov.

Taj sporazum istječe 18. svibnja i Rusija nije potvrdila da ga planira produljiti. Moskva traži da Zapad ukine ograničenja na plaćanja, logistiku i osiguranja koja pogađaju izvoz njezinih poljoprivrednih proizvoda.

Ukrajina je povećala izvoz preko triju luka na Dunavu na 1,5 milijuna tona žita na mjesec od početka ruske invazije u veljači prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!