07:31 / 09.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Ocean Viking dobio dozvolu za iskrcavanje 572 migranta na Siciliji

Ocean Viking

Ocean Viking

Foto: Flavio Gasperini/SOS Mediterranee / Reuters

Italija je dopustila spasilačkom brodu Ocean Viking da pristane na Siciliji i iskrca 572 migranta, objavila je u četvrtak navečer organizacija SOS Mediteran.

- Ocean Viking večeras je od talijanskih pomorskih vlasti primio dugo očekivanu vijest: 572 izbjeglice iskrcat će se u Augusti na Siciliji, objavila je na Twitteru organizacija sa sjedištem u Marseilleu.

- Veliko olakšanje donijela je vijest da će njihova patnja na moru uskoro završiti i da je šest spasilačkih misija napokon privedeno kraju, dodali su.

Organizacija SOS Mediteran uputila je u srijedu apel Europskoj uniji da pronađe sigurnu luku u koju bi se "što prije" mogli iskrcati migranti koje je Ocean Viking spasio.

Upozorili su i na nedovoljne zalihe hrane i lijekova, kao i na zdravstveno stanje nekih putnika, koji su bili potpuno iscrpljeni i dehidrirani nakon tri dana koje su proveli na moru prije spašavanja.

- Situacija se pogoršava iz sata u sat. Liječnici upozoravaju na sve više slučajeva psihičke iscrpljenosti" putnika, među kojima su žene, djeca i jedna četveromjesečna beba, upozorili su iz organizacije u četvrtak, nekoliko sati prije nego što im je Rim dao zeleno svjetlo da pristanu na Siciliji.

Od početka 2021. godine, 898 migranata izgubilo je život u Sredozemnom moru pokušavajući stići do Europe, a među njima 734 ih se uputilo prema Malti i Italiji, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije.

SOS Mediteran tvrdi da je spasio više od 30 tisuća osoba od veljače 2016. godine, najprije brodom Aquarius, a nakon toga Ocean Vikingom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!