13:00 / 01.11.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik3/HRT

Oči uprte u Slovačku: Testirali 2,58 milijuna ljudi u jednom danu

Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo

Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo

Foto: - / REUTERS

Gotovo polovici ukupne populacije Slovačke uzet je bris prvog dana masovnog testiranja na covid-19.
U Slovačkoj završava masovno testiranje gotovo cijelog stanovništva. Riječ je o dosad nezabilježenoj metodi suzbijanja epidemije. Samo jučer testirano je čak dva milijuna 580 tisuća ljudi. Mnogi, međutim - kritiziraju vlasti jer su upotrijebile antigenske testove koji ni približno nisu precizni kao tzv. PCR testovi.

➡️ U Hrvatskoj 2179 novozaraženih, preminulo je 16 osoba
➡️ Sve o koronavirusu

S porastom broja zaraženih koronavirusom Slovaci su se odlučili obračunati na radikalan način. U samo dva dana pošlo im je za rukom cijelu naciju testirati na koronavirus. Njihov projekt promatraju druge države koje traže načine kako bi se usporilo širenje koronavirusa i izbjeglo preopterećenje zdravstvenih sustava.

- Jučer smo testirali ukupno 2 581 113 ljudi. Da mi je to netko rekao u petak, ne bih mu vjerovao – priznaje ministar obrane Jaroslav Nad.

Testiranje je bilo dobrovoljno, ali je vlada objavila da će uvesti 'lockdown' za one koji se ne dođu testirati, uključujući zabranu odlaska na posao. 

Premijer Igor Matovič rekao je da se ispričava zbog vršenja pritiska na Slovake, ali je dodao da je zahtjev za testiranje opravdan.

- Sloboda mora ići ruku pod ruku s odgovornošću prema onima koji su slabiji - onkološkim pacijentima, starijima, osobama s drugim bolestima, rekao je Matovič na konferenciji za medije. 

Ukupno 38.359 ljudi, odnosno 1,06 posto, bilo je pozitivno na koronavirus i moraju u karantenu, rekao je Matovič na konferenciji za medije.

- Duboko vjerujem da će ovo rješenje funkcionirati u Slovačkoj ako se oni koji su negativni nastave ponašati odgovorno, a oni koji su pozitivni ostanu u karanteni sa svojim obiteljima, dodao je Matovič.

Slovački premijer odlučno je gurao taj projekt kako bi usporio širenje koronavirusa i izbjegao zatvaranje zemlje. Neki stručnjaci su ga kritizirali jer su korišteni antigenski testovi koji su brži, ali manje precizni od laboratorijskih PCR testova. Stručnjaci su naveli da su antigenski testovi bolji za ciljane programe i da ih treba provoditi zajedno s drugim mjerama.

Matovič je rekao da je vlada svjesna toga, ali je smatrala da bi koristio i polovičan uspjeh u otkrivanju zaraženih ljudi. Rezultati testiranja za vikend pokazali su da je stopa zaraze znatno pala u četiri okruga gdje je proveden pilot projekt masovnog testiranja prije tjedan dana, dodao je premijer.

Djeca do 10 godina nisu se testirala, a testiranje za sve ostale bilo je dobrovoljno. No oni koji su odlučili da se neće testirati moraju ići u karantenu.

- Morali smo se testirati, inače ne bismo mogli ući ovdje. Nažalost, tako je kako je, rekao je Patrik Kvasovec, kupac u trgovačkom centru u Trenčinu, sjeverno od Bratislave.

Slovačka je, u usporedbi s drugim dijelovima Europe, zabilježila relativno mali broj slučajeva od početka pandemije u ožujku, ali je broj zaraženih porastao proteklih tjedana. Vlada je zbog toga upozorila da bi moglo doći do preopterećenja bolnica.

Slovačka ima oko 5 i pol milijuna stanovnika, a prema rezultatima prvoga dana testiranja, pozitivno je 1 posto ispitanih. Stopa zaraze najviša je u gradu Žilini na sjeveru zemlje i u okolnoj regiji, te u Nitranskom kraju u središnjoj Slovačkoj. Kako bi zadatak obavili na vrijeme oslonili su se na vojsku, a u pomoć su priskočili i timovi iz Mađarske.

Vlada planira drugu rundu testiranja sljedeći vikend kako bi uhvatila propuštene slučajeve i one koji se u međuvremenu zaraze. 

Na kraju uspješno provedene akcije masovnog testiranja pitanje je samo koliko su dobiveni rezultati pouzdani, jer umjesto standardnih PCR testova korišteni su brzi i manje precizni antigenski testovi. Inače, manji broj testova je ukraden, a nakon toga su se putem oglasa u prodaji pojavile potvrde o negativnom rezultatu testiranja na koronavirus.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!