Od 1. kolovoza zabrana ulaska kruzera u Veneciju

13.07.2021.

20:34

Autor: M.M./Hina/HRT

Zabranjeno uplovljavanje kruzera u venecijansku lagunu

Zabranjeno uplovljavanje kruzera u venecijansku lagunu

Foto: Manuel Silvestri / Reuters

Italija je donijela odluku o zabrani uplovljavanja kruzera u venecijansku lagunu kako bi očuvala njezin ekološki sustav i baštinu te je tom odlukom okončala višegodišnje oklijevanje, stavivši zahtjeve stanovnika i kulturnih tijela ispred onih turističke industrije.

Vlada u Rimu odlučila se na taj korak nakon što je organizacija za kulturu UN-a - UNESCO - zaprijetila da će staviti Italiju na crnu listu ukoliko ne zabrani uplovljavanje golemih turističkih brodova u mjesto koje se nalazi na popisu Svjetske baštine.

Odluka stupa na snagu 1. kolovoza te će brodovima koji teže više od 25.000 tona biti zabranjeno uplovljavanje u pličinu kanala Guidecca koji prolazi pored Trga sv. Marka, najpoznatije znamenitosti u Veneciji.

Prag od 25.000 tona znači da će samo maleni putnički trajekti i teretna plovila moći koristiti Guideccu, isključujući sve ostale kruzere koji uobičajeno teže najmanje četiri puta više i dosežu težinu od više od 200.000 tona.

- Ponosan sam što se obećanje održalo, kazao je ministar kulture Dario Franceschini.

Zakon, koji će naštetiti poslovanju tvrtki poput Carnival Cruises, predviđa naknade za uključene tvrtke i radnike, priopćilo je ministarstvo kulture.

Stanovnici Venecije i međunarodna zajednica godinama tvrde da Venecija nema nikakve koristi od velikih kruzera koji pristaju u ovoj popularnoj turističkoj destinaciji te, osim što zagađuju okoliš, posjetitelji koji se iskrcavaju s brodova samo doprinose prenapučenosti povijesnog starog grada lagune, a rijetko ondje troše novac.

Francesco Galietti, talijanski direktor udruženja međunarodne industrije putničkih brodova za krstarenje CLIA, pozdravio je alternativnu rutu za kruzere i vladinu odluku nazvao "velikim korakom naprijed".

No, još uvijek nema alternativnog mjesta za pristajanje izvan lagune.

U međuvremenu bi veliki brodovi trebali pristajati u industrijsku luku Marghera, no ta luka također nije spremna za prihvat golemih kruzera.

Stanovnici su u lipnju snažno prosvjedovali kada je u MSC Orchestra, brod težak 92.000 tona, prošao kroz lagunu na putu za Hrvatsku i Grčku.

Alessandro Santi, čelnik Federagentija, nacionalnog brodarskog lobija, optužuje vladu da u donošenju odluke nije uzela u obzir sudbinu brojnih zaposlenih u industriji te da ta zabrana neće riješiti probleme Venecije kao grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!