Na Lampedusu raznim plovilima stiglo gotovo 1000 migranata

13.08.2023.

16:07

Autor: Hina/HRT/R.S.

Migranti

Migranti

Foto: Karolina Sobel / Reuters

Gotovo 1000 migranata stiglo je na talijanski otok Lampedusu nakon što su brodovima preplovili Sredozemlje, izvijestila je novinska agencija ANSA.


Talijanska obalna straža je do talijanske obale dovezla oko 270 ljudi koji su stigli u šest plovila, a u subotu ih je u 27 čamaca do Lampeduse doplovilo 718.

ANSA piše da su migranti stigli iz Konga, Obale Bjelokosti, Burkine Faso, Kameruna, Gvineje, Nigerije, Senegala i Malija, a novinarima su rekli da su isplovili iz tuniških obalnih gradova Sfaxa, Gabsa i Mahdije.

Kapacitet prihvatnog centra na Lampedusi je 400 ljudi, a već tjednima je pretrpan i trenutačno je ondje više od 2000 migranata.

Talijanske vlasti planiraju premjestiti nekoliko stotina njih trajektom na Siciliju.

Ove je godine u Italiju opasnim morskim putem preko Sredozemlja stiglo više od 96.300 migranata u odnosu na oko 45.700, koliko ih je stiglo prošle godine, podacima su talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!