15:25 / 15.07.2021.

Autor: V.G./Vijesti/HRT/IMS

Odbor za vanjske poslove EU-a izglasao Piculino izvješće o odnosu EU-a i SAD-a

Tonino Picula

Tonino Picula

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je Izvješće o budućnosti Europske unije i SAD-a hrvatskog zastupnika Tonina Picule u kojem se pozdravlja američki povratak multilateralizmu.

Piculino Izvješće podržalo je 58 zastupnika vanjskopolitičkog odbora, uz devet protiv i troje suzdržanih.

U njemu stoji kako su tijekom proteklih sedamdeset godina dobri odnosi između EU-a i SAD-a doprinosili razvoju Europe, njezinom blagostanju i uspješnoj integraciji, a predstavljali su temelj stabilnosti i sigurnosti još od kraja Drugog svjetskog rata, priopćio je ured hrvatskog eurozastupnika.

Izvješće o kojem će Europski parlament glasati na jesen pozdravlja američki povratak multilateralizmu temeljenom na vladavini prava i naglašava kako je sad prilika za ponovno jačanje partnerskih odnosa i globalnog poretka temeljenog na dijeljenim vrijednostima liberalne demokracije.

Iza nas su četiri godine vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, tijekom kojih je pogoršan odnos između Sjedinjenih Država i Europske unije. Sad je vrijeme da iskoristimo nove prilike za transatlantsku suradnju, ali bez zanemarivanja razlika koje među nama postoje, istaknuo je u četvrtak Picula tijekom izglasavanja Izvješća.

Izvješće predviđa da bi EU i SAD trebali surađivati kroz Ujedinjene narode na temama čiste energije i istraživanja, razvoja i inovacija, kao i zajednički raditi na drugim kritičnim područjima kao što su obustava proliferacije oružja, rješavanje sukoba i borba protiv radikalizacije i terorizma, stoji u priopćenju.

Od velike je važnosti za ponovno intenziviranje suradnje između EU-a i SAD-a bila odluka predsjednika Joea Bidena da SAD vrati u Pariški klimatski sporazum, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, kao i ukidanje sankcija vodećim dužnosnicima Međunarodnog kaznenog suda, te povratak u UNESCO. EU od SAD-a očekuje i povratak aktivnom djelovanju u sustavu Ujedinjenih naroda, rekao je Picula.

Izvješće naglašava i važnost suradnje na globalnim poreznim pitanjima, kao što je reforma međunarodnog poreznog sustava i eliminacija poreznih oaza, a dotiče se i transatlantskih veza u rješavanju štetnog utjecaja dezinformacija i autoritarnih režima, zajedničkog stajališta u odnosu na Rusiju i Kinu i potrebe veće samodostatnosti članica EU-a kako bi se smanjio teret na SAD-u.

Izvjestiteljica u sjeni za navedeno izvješće bila je hrvatska zastupnica Željana Zovko koja je prigodom izglasavanja izjavila da je sada pravi trenutak da EP razmisli o funkcioniranju odnosa između EU-a i SAD-a.

Američka administracija jasno je poručila da je spremna na ponovno uspostavljanje suradnje, a tijekom posljednjeg sastanka na vrhu EU-a i SAD-a, obje su strane potvrdile spremnost na obnavljanje transatlantskog partnerstva", navela je Zovko.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!