Odgođeno glasovanje o sporazumu o brexitu

18.10.2019.

21:44

Autor: M.Š./S.M./HRT/Hina

default error photo
Britanski će parlament na posebnoj će sjednici glasovati o novom prijedlogu dogovora o brexitu, Ne zna se u koliko će sati biti glasovanje kojemu će prethoditi dugačka rasprava.
Britanski parlament izglasao je amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s EU-om te parlament o premijerovu sporazumu neće danas glasati.

-
Prosvjednici u Londonu traže novi referendum 

Britanski premijer je večeras razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. 

- Tusk će na temelju toga počet razgovarati s europskim čelnicima o tome kako reagirati. To bi moglo trajati nekoliko dana, kazao je jedan europski dužnosnik i istaknuo kako u tome neće biti požureni. 

Europska komisija "primila je na znanje" rezultate glasanja britanskih zastupnika kojim se privremeno odgađa izjašnjavanje parlamenta o sporazumu o brexitu. 

- Na britanskoj je vladi da nas što prije obavijesti o predstojećim koracima, tvitala je Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije, nedugo nakon događaja u britanskom parlamentu.
.
- Ako bi EU možda odbio novi zahtjev o produženju, onda bi Velika Britanija prestala biti članicom EU-a 31. listopada u ponoć. Ali kako danas stvari stoje, Johnson mora poslati pismo do ponoći po europskom vremenu Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća, kojom traži odgodu brexita, kazala je HRT-ova dopisnica Jasna Paro.

Bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May, tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, ali da je predloženi amandman osiguranje da Boris Johnson neće moći provesti brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. listopada.

Za prihvaćanje amandmana glasala su 322 zastupnika, a 306 ih je bilo protiv.

Letwinov amandman odgađa glasanje o Johnsonovom sporazumu što bi se dogodilo da amandman nije prihvaćen sve dok se ne usvoji zakonski okvir koji to omogućuje. Johnson je nakon glasovanja kazao da neće ponovno pregovarati s EU-om.

- Neću s EU-om pregovarati o odgodi niti me zakon prisiljava da to učinim. Reći ću našim prijateljima i kolegama u EU točno ono što sam svima rekao u posljednjih 88 dana otkako sam premijer, da bi daljnje odgađanje bilo loše za ovu zemlju, loše za našu Europsku uniju i loše za demokraciju. Dakle, sljedeći će tjedan vlada predstaviti novi zakon  potrebana za izlazak iz EU s novim sporazum 31., kazao je Johnson.

Čelnik laburista Jeremy Corbyn poručio je da se premijer mora "pridržavati zakona" i zatražiti od EU-a odgodu brexita.

- Danas je povijesni dan za parlamen koji je pokazao da ga više ne može ucjenjivati premijer koji je očito spreman još jednom prkositi zakonu koji je izglasao parlament, kazao je Corbyn.

Britanska oporba pozvala je premijera Johnsona da poštuje zakon, a on je ponovio da ne želi pregovarati o novoj odgodi brexita. 

BBC piše kako bi se novo glasanje o premijerovu sporazumu moglo održati u ponedjeljak, ovisno o odluci predsjednika donjeg doma, dok Reuters prenosi kako je Johnson najavio glasanje u utorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!