13:57 / 08.02.2018.

Autor: HRT

Odlazi li ljetno računanje vremena u Uniji u povijest?

-

-

Foto: - / -

Zagovornici promjene računanja vremena kažu da ta mjera omogućuje uštedu energije i poboljšava produktivnost. Protivnici ističu da ona na mnoge ljude negativno utječe.
Zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su opsežnu procjenu učinaka ljetnog računanja vremena te ukidanje te prakse ako se pokaže da je štetna ili neučinkovita.

Dio javnosti, pokazuju građanske incijative, zabrinut je zbog učinaka promjene računanja vremena koja se trenutačno radi u posljednjem vikendu ožujka i listopada. U brojnim studijama nije se uspjelo doći do konačnog zaključka o štetnosti takve prakse, ali ipak je upozoreno na određene negativne učinke na ljude, upozoravaju europarlamentarci.

Zastupnici su stoga u rezoluciji pozvali Komisiju da provede opsežnu procjenu direktive iz 2001. o ljetnom računanju vremena i, ako će biti potrebno, iznese prijedlog za njezinu promjenu. Rezolucija je prihvaćena s 384 glasa za, 153 protiv i 12 suzdržanih.

Zagovornici promjene računanja vremena, prihvaćene na europskom kontinentu početkom 20. stoljeća, smatraju da ta mjera omogućuje uštedu energije i poboljšava produktivnost. Protivnici ističu da ona na mnoge ljude negativno utječe.


Kuščević: Barem svi u istoj vremenskoj zoni trebaju imati isti režim

Ministar uprave Lovro Kuščević je, komentirajući odluku Europskog  parlamenta koji je zatražio procjenu i moguće ukidanje zimskog i ljetnog računanja vremena, ocijenio kako bi bilo dobro kad bi barem svi koji su u istoj vremenskoj zoni imali isti režim.

Na upit novinara je li dobro da se na razini svih zemalja EU dogovori da svi pomiču ili ne pomiču sat, konkretno da se ukine pomicanje, ministar je odgovorio potvrdno i dodao da bi barem svi koji su u istoj vremenskoj zoni trebali imati isti režim kako bi se lakše razumijevali, dogovarali sastanke i odrađivali poslove.
 
"Kad bih pitao mog ćaću, mog djeda, oni bi sasvim sigurno rekli da nije potrebno pomicanje sata, što meni osobno ne smeta. Ja sam se privikao na jedne i druge uvjete, tako da što se mene tiče je irelevantno", rekao je Kuščević novinarima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!