20:09 / 06.02.2018.

Autor: Global/Đurđica Plećaš/T.V.

Odluka donesena u dvije minute - May je dobila manje

-

-

Foto: - / -

Za samo dvije minute ministri 27 zemalja članica prihvatili su smjernice za tzv. prijelazno razdoblje nakon što Velika Britanija izađe iz EU-a. Premijerka May tražila je da tranzicija traje dvije godine, a dobila je 21 mjesec.
Ministri 27 članica Unije donijeli su dodatne smjernice izlaska Britanije iz euroobitelji. Prihvatili su pregovarački mandat koji određuje uvjete za tzv. prijelazno razdoblje koje bi trajalo od 29. ožujka iduće godine do zaključivanja sporazuma o budućim odnosima. Naime, britanska premijerka Tereza May zatražila je dvogodišnje tranzicijsko razdoblje nakon istupanja iz Unije. A sve kako bi dobila više vremena za trgovinske pregovore. 

Za samo dvije minute ministri 27 zemalja članica prihvatili su smjernice za takozvano prijelazno razdoblje nakon što Velika Britanija izađe iz Europske unije. Premijerka Theresa May tražila je da tranzicija traje dvije godine, ali dobila je tek 21 mjesec, jer 1. siječnja 2021. prvi je dan novog proračunskog okvira Bruxellesa u kojem Britanci neće sudjelovati.

Uvjeti koje Europska unija postavlja, ne odgovaraju Britancima. London će u prijelaznom razdoblju morati izvršavati svoje obveze i plaćati doprinose kao bilo koja druga članica, ali neće imati pravo glasa, a tu je i problem trgovinskih sporazuma. No glavni je europski pregovarač nepopustljiv.

Europska unija dopustila bi Londonu da u prijelaznom razdoblju samostalno pregovara o trgovinskim sporazumima s drugim državama. No, ugovori koji bi bili dogovoreni mogli bi stupiti na snagu tek nakon tranzicije.

Na dan kad je Bruxelles donio smjernice, britanska premijerka bila je u Kini, zemlji koju vidi kao jednog od ključnih trgovinskih partnera nakon Brexita. S njom su došli predstavnici 50 tvrtki i organizacija. Nikad prije toliko izaslanstvo Velika Britanija nije poslala u službeni posjet u inozemstvo. Potpisani su ugovori vrijedni 13 milijardi dolara.

London i Bruxelles imaju različit pogled i na slobodu kretanja i na boravak europskih građana u Velikoj Britaniji, a Sporazum o tranzitnom razdoblju trebao bi biti završen do samita 23-eg ožujka. Dvije strane imaju samo mjesec i pol za dogovor o spornim pitanjima, a nakon toga počeli bi oni pravi pregovori o budućim odnosima. Samo je godina dana ostala za postizanje Ugovora o Brexitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!