15:40 / 04.11.2020.

Autor: D.M./Studio 4/IMS/HRT

Odnos Trumpa i Bidena s jugoistokom Europe

-

-

Foto: - / -

Hoće li nakon ovih izbora SAD nastaviti istim putem ili stubokom promijeniti smjer u vanjskoj politici govori David McAllister, predsjednik Odbora EP-a za vanjske poslove.
Za Trumpova mandata Amerika je napustila globalno vodstvo i umnogočemu politički ostala usamljena. Jedno od savezništava koje je 'na aparatima' jest i ono SAD-a i Europske unije.

Hoće li nakon ovih izbora nastaviti istim putem ili stubokom promijeniti smjer u posebnoj emisiji HTV-a posvećenoj američkim predsjedničkim izborima govorio je David McAllister, predsjednik Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove.

➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima

Trumpova administracija je donijela niz izazova. Transatlantsko partnerstvo je dovedeno u iskušenje. Trump te odnose kritizira još od 2016. i oni su u ovom trenutku jako nategnuti. Mi u Europi žalimo što se SAD povukao iz nekoliko ključnih međunarodnih sporazuma. Trump prijeti uvođenjem tarifa na uvoz automobila iz EU-a u SAD. Još četiri godine Trumpova mandata to bi značilo ponavljanje već rečenog, kazao je McAllister.Na pitanje bi li Bidenov trijumf značio obnovu američkog globalnog vodstva i poboljšanja odnosa McAllister kaže: Bidenova administracija bi dala više pozornosti Transatlantskoj suradnji. Biden je multilateralist, on želi bolje odnose sa savaznicima i ne bi bježao od svijeta. Zanimaju ga zajednička rješenja, naročito što se tiče klimatskih problema.

- Međutim, dodaje - "ne može se tvrditi da bi se pod Bidenom sve moglo vratiti u normalu. Otvorena politička pitanja su - trgovina, obrana i sigurnost. Nema povratka, treba naći novu normalnu situaciju".

Odnos Trumpa i Bidena prema regiji jugoistočne Europe

- Budimo iskreni. Trumpova je politika imala jako problematične aspekte. Ali to nije tako problematično poput njegovih stavova prema Iranu i Bliskom istoku. Na području zapadnog Balkana možemo očekivati da bi Bidenova administracija pokušala vratiti vodeću ulogu u regiji.  Odbila bi autoritarni utjecaj Rusije i Kine te nastavila s finaliziranjem ugovora između Srbije i Kosova. Nadam se da će doći do tješnje suradnje i većeg angažmana EU-a i SAD-a vezano za ovo područje, zaključio je McAllister.

Prisjetimo se nekih izjava Donalda Trumpa i Joea Bidena u kampanji

- Nijedna administracija nije bila oštrija prema Kini od ove. Nametnuli smo im povijesne carine. Suprotstavili smo se kineskoj krađi intelektualnog vlasništva, nepouzdanim kineskim tehnologijama i telekomunikacijskim tvrtkama. Uvjerili smo mnoge zemlje, uglavnom sam to sam učinio, da ne koriste Huawei jer smatramo da predstavlja veliki sigurnosni rizik. Ako žele poslovati s nama, ne mogu ga koristiti - Donald Trump

- Moraju igrati prema pravilima, a što on čini? On je prigrlio nasilnike u Sjevernoj Koreji, kineskog predsjednika, Putina i druge. On gura prst u oko svim našim prijateljima i saveznicima. Mi činimo 25 posto svjetske ekonomije. Uz nas moraju biti naši prijatelji i moramo reći Kini - ovo su pravila, igrajte prema njima ili ćete platiti ekonomsku cijenu. To je način na koji ću ja voditi - Joe Biden.

- Nalažem svojoj administraciji da zaustavi financiranje Svjetske zdravstvene organizacije, dok se provodi procjena njezine uloge u  lošem upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa - Donald Trump.

- Klimatske promjene, globalno zagrijavanje, egzistencijalna su prijetnja čovječanstvu. Imamo moralnu obvezu to riješiti. Svi vodeći svjetski znanstvenici kažu da nemamo puno vremena. Prijeći ćemo točku bez povratka u sljedećih osam do 10 godina. U godinama mandata ovog čovjeka, odbačeni su svi propisi koje smo usvojili kako bismo ograničili emisije. Dovest će nas u situaciju kada ćemo biti u stvarnim problemima - Joe Biden.- Dok god sam predsjednik Sjedinjenih Država, Iran neće smjeti imati nuklearno oružje - Donald Trump.

- Dok nastavljamo s procjenom mogućeg odgovora na iransku agresiju, Sjedinjene Države nametnut će dodatne ekonomske sankcije iranskom režimu. Te snažne sankcije trajat će sve dok Iran ne promijeni svoje ponašanje - Joe Biden.

- Jasno sam rekao da će svaka zemlja, bez obzira o kome se radi, koja se miješa u američke izbore, platiti cijenu. Na ovim izborima je to potpuno jasno, ne želim govoriti o posljednjim izborima kada je bila uključena Rusija, i Kina u određenoj mjeri, a sada doznajemo da je uključen i Iran. Oni će platiti cijenu budem li izabran. Upliću se u američki suverenitet - Joe Biden.

- Moja je vizija dobitak za obje strane. Realistično rješenje s dvjema državama prema kojem palestinska državnost neće biti  prijetnja sigurnosti Izraela. Prema toj viziji, Jeruzalem će ostati nepodijeljeni izraleski, veoma važno, nepodijeljeni, glavni grad - Donald Trump.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!