Treba raditi na većoj izlaznosti i boljoj edukaciji građana o europskim izborima

24.05.2023.

18:33

Autor: HRT/IMS

Europska unija: Godina prije izbora

Europska unija: Godina prije izbora

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je članica Europske unije već 10 godina, a sljedeće godine očekuju nas i novi, ujedno treći izbori za Europski parlament. Ususret izborima u Zagrebu Predstavništvo Europske unije organiziralo je eurotribinu. 

Zaključeno je kako treba raditi na većoj izlaznosti te na boljoj edukaciji građana o važnosti europskih izbora. Eurozastupnici su tom prigodom komentirali i trenutačnu jačinu stranaka u parlamentu, moguće koalicije prije izbora te potencijalni novi saziv.  

- Trendovi govore da velike tradicionalne političke skupine slabe. Dakle demokratski centar i lijevi centar iz ciklusa u ciklus gube podršku slabe i liberalne političke opcije, ali čini mi se da će na ovim izborima najveći pad doživjeti zelene stranke, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP, S&D). 

- Mislim da ako građani moraju gledati na tu destruktivnost koju euroskeptici donose s bilo kojeg spektra, bilo ili krajnja ljevica ili krajnja desnica, nasuprot stabilnosti i sigurnosti mislim da će građani dobro izabrati, kazala je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ, EPP). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!