17:02 / 15.04.2020.

Autor: T.D./Hina

Održana videokonferencija Glavne skupštine EUROfusiona

Foto:Marko Lukunic/PIXSELL

Foto:Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Projekt EUROfusion najveći je europski program koji upravlja svim fuzijskim istraživanjima u Europi.
Sastanak Glavne skupštine EUROfusiona čije je održavanje planirano u Splitu, zbog pandemije koronavirusa, održan je putem videokonferencije, a okupio je predstavnike svih institucija zemalja članica EUROfusiona iz svih članica EU te Velike Britanije, Švicarske i Ukrajine, kao i predstavnike Europske komisije i Instituta Ruđer Bošković (IRB), hrvatskog domaćina sastanka.

- U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije (EU) potkraj tjedna održan je sastanak Glavne skupštine EUROfusiona, napominje u srijedu IRB i dodaje kako je njegovo održavanje planirano u Splitu.

Zbog pandemije koronavirusa sastanak je, ističe, putem videokonferencije okupio predstavnike svih institucija zemalja članica EUROfusiona iz svih članica EU, te Velike Britanije, Švicarske i Ukrajine, kao i predstavnike Europske komisije i Instituta Ruđer Bošković (IRB), hrvatskog domaćina sastanka.

Projekt EUROfusion najveći je europski program koji upravlja svim fuzijskim istraživanjima u Europi.

Direktor programa EUROfusion Tony Donné  izvijestio je Glavnu skupštinu o najnovijim uspjesima u europskim fuzijskim istraživanjima koji su ostvareni unatoč poteškoćama koje je prouzročile pandemija koronavirusa te zatvaranja pojedinih laboratorija.

- Fokus sastanka bila je priprema europskog programa fuzijskih istraživanja za nadolazeći okvir FP9 Horizon Europe, izjavio je koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice s IRB-a dr. sc. Tonči Tadić te dodao kako je Glavna skupština posebno raspravljala o nacrtu nove organizacijske strukture u okviru projekta EUROfusion, a s ciljem dizajna prve europske elektrane za fuzijsku demonstraciju DEMO.

Nove aktivnosti obuhvaćaju formiranje namjenskih naprednih računanih i tehnoloških inkubatora, te pokretanje radnih skupina za svaki aspekt dizajna DEMO-a, od dobivanja ''goruće fuzijske plazme'' primjenom naprednih materijala do sustava daljinskog upravljanja za održavanje komponenata fuzijske elektrane DEMO

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!