10:08 / 05.02.2018.

Autor: HRT

Odvjetnici Senjak i Kozinc: Ribari nisu napravili prekršaj

-

-

Foto: - / -

Za sada su petorica slovenskih ribara dobila prekršajne naloge naše policije. Radi se o jednom poduzeću i četiri ribara koji su obrtnici te prekršajima iz zakona o nadzoru državne granice, kazao je odvjetnik Senjak.
Rat kaznama slovenske i hrvatske strane dobit će epilog na sudovima. Hrvatske ribare zastupat će bivši slovenski ministar pravosuđa, odvjetnik iz Ljubljane Miha Kozinc, a slovenske pulski odvjetnik, specijalist za kazneno pravo Ivica Senjak. 

Odvjetnik Ivica Senjak kazao je za HRT-ov Studio 4 da se jučer sastao sa slovenskim ribarima u Kopru. Za sada su petorica slovenskih ribara dobila prekršajne naloge naše policije. Riječ je o jednom poduzeću i četiri ribara koji su obrtnici te prekršajima iz zakona o nadzoru državne granice, dodao je.

U pripremanju prigovora na prekršajne naloge Senjak je najavio da će mu glavni argumenti biti da za te događaje nisu odgovorni ribari. Ne radi se o prekršajima s obzirom na to da je prevladavajući faktor u tome bio političke prirode. Stoga bi hrvatska strana te događaje mogla cijeniti isključivo kao incident, a to bi isključivalo odgovornost za prekršaje dotičnih ribara, rekao je Senjak.

Miha Kozinc, odvjetnik hrvatskih ribara, kazao je da će glavni argument u obrani biti da ribari koji su dobili kazne nisu napravili prekršaj jer nisu dani svi elementi tog prekršaja. Za sada zastupam tri hrvatska ribara. No oni su dobili više prekršajnih odluka. Predložit ćemo da se obavi jedan postupak za sve budući da se radi o sličnom činjeničnom stanju, a isti su i ljudi koji su navodno napravili te prekršaje, izjavio je.  

Za ovaj slučaj bit će nadležan Općinski sud u Piranu, naglasio je. 

Govoreći o idućim koracima u ovome slučaju Kozinc je rekao da se žalba treba podnijeti u roku od osam dana. Na pitanje postoji li neki sud kojemu bi se hrvatski ribari mogli žaliti ako za njih bude nepovoljna presuda, rekao je da toga u Sloveniji nema. No za takve potrebe postoje međunarodni sudovi u Strasbourgu, istaknuo je Kozinc. Tvrdi da ne zna koliko bi ovakav proces mogao trajati na Općinskom sudu u Piranu, ali dodaje da bi tako nešto u Ljubljani potrajalo nekoliko mjeseci.

Odgovarajući na pitanje može li se dogoditi da i jedna i druga strana odugovlače s rješavanjem ovih postupaka, Kozinc  kaže sumnja da će se to odugovlačiti, ali smatra da će se prije sve to ubrzati.

Nije želio komentirati arbitražnu presudu koju Slovenija jednostrano primjenjuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!