08:25 / 19.02.2022.

Autor: HRT/Hina

OESS: Stotine incidenata na bojišnicama Donjecka i Luhanska

Ruski vojni tenkovi u Bjelorusiji

Ruski vojni tenkovi u Bjelorusiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) izvijestili su u subotu o "dramatičnom porastu" kršenja primirja na istoku Ukrajine, gdje od 2014. traje sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga. OESS je priopćio "da se trenutačno događa toliko incidenata koliko i prije ugovora potpisanog u srpnju 2020. radi učvršćenja primirja".

OESS je izvijestio o 222 prekida primirja u četvrtak na bojišnici u okolici Donjecka pod kontrolom proruskih snaga, od čega 135 "eksplozija", kojih je u srijedu bilo 189, a u utorak 24. Na području Luhanska, drugog grada na ukrajinskom istoku koji drže proruski separatisti, organizacija je utvrdila 648 kršenja, od čega 519 "eksplozija", nakon 402 u srijedu i 129 u utorak.

OESS "poziva strane na strogo poštovanje svih preuzetih obveza, na primjenu potrebnih mjera za smanjenje napetosti i zauzimanje za što bržu deeskalaciju u korist nedužnih civila s obje strane bojišnice koji i dalje trpe zbog tog sukoba", dodaje OESS u priopćenju.

OESS, organizacija u kojoj su Rusija i Sjedinjene Države, poslala je 2014. promatračko izaslanstvo u Ukrajinu nakon ruske aneksije Krima i početka sukoba Kijeva i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine u kojemu je izginulo više od 14.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!