14:33 / 03.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Istraga: Oko tri tisuće pedofila u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj od 1950.

Istraga o pedofilima

Istraga o pedofilima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Oko 3 tisuće pedofila djelovalo je unutar Katoličke Crkve u Francuskoj od 1950., kazao je za AFP čelnik neovisne komisije koja je istraživala pedofiliju u Katoličkoj Crkvi, uoči objave izvještaja.

Komisija je istragom otkrila između 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika klera, kazao je Jean-Marc Sauve, dodajući da je riječ o "minimalnoj procjeni".

Izvješće komisije bit će objavljeno u utorak, nakon istraživanja, na temelju crkvene, sudske i policijske arhive, kao i intervjua sa svjedocima.

Istraga je trajala dvije i pol godine.

Sauve, visoki francuski državni službenik, rekao je da je izvješće, koje ima 2500 stranica, pokušalo kvantificirati broj počinitelja i broj žrtava.

Također su traženi "mehanizmi, pogotovo institucionalni i kulturalni" koji su omogućili pedofilima da ostanu unutar Katoličke Crkve.

Komisija, koju je 2018. osnovala Biskupska konferencija Francuske (CEF) kao odgovor na skandale koji su pogodili Crkvu u Francuskoj i širom svijeta, dat će i 45 preporuka.

Prije osnivanja komisije papa Franjo je obvezao one koji znaju za seksualno zlostavljanje u Katoličkoj Crkvi da to prijave svojim nadređenima.

Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi.

Kada je započela s radom, uspostavila je posebnu telefonsku liniju putem koje su prijavljivani slučajevi pedofilije.

"Bomba"

Izvješće će biti obznanjeno na novinskoj kofnerenciji u utorak, na koju su pozvani predstavnici udruženja žrtava.

- To će biti eksplozija", kazao je anonimno za AFP jedan član komisije.

- Imat će učinak bombe, dodao je Olivier Savignac iz udruženja žrtava Parler et Revivre.

Predsjednik CEF-a biskup Eric de Moulins-Beaufort, kazao je, na sastanku s vjernicima iz svoje biskupije, kako strahuje da će izvješće pokazati "značajne i zastrašujuće brojke".

Crkvene vlasti upozorile su svećenike i župe da će objava izvješća biti "težak i ozbiljan trenutak" koji poziva na "istinu i suosjećanje".

Sauve je rekao u studenom da je odgovor na moguće slučajeve pedofilije "u prošlosti često bio pogrešan".

Rekao je da je "iznimno ozbiljno što su mogle postojati neke institucije i neke zajednice, u malom broju, u kojima su se mogle počiniti sustavne zlouporabe".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!