Oluje pogodile Europu: Troje mrtvih u Poljskoj, Britanija i Irska pod crvenim alarmom

17.02.2022.

10:33

Autor: Hina/HRT

Olujno nevrijeme

Olujno nevrijeme

Foto: Piotr Skornicki/Agencja Wyborcza.pl / Reuters

Najmanje troje ljudi poginulo je u četvrtak u snažnim olujama koje su pogodile Europu, s naletima vjetrova koji dostižu brzinu od 180 kilometara na sat, što je uzrokovalo velike probleme u prometu.


U Poljskoj su vjetrovi puhali brzinom do 125 kilometara na sat i teško oštetili oko 500 kuća, nosili krovove, rušili drveće i uzrokovali nestanak struje za više od 324.000 kućanstava širom zemlje.

Dvojica radnika poginula su, a još dvojica su ozlijeđena kada je oluja prevrnula dizalicu na gradilištu u Krakovu.

Još jedan muškarac poginuo je na zapadu zemlje kada se na njegov automobil srušilo drvo.

Pogođena je i Češka, gdje je više od 300.000 kućanstava ostalo bez struje i jako je poremećen promet jer srušeno drveće blokira ceste i željezničke pruge.

Najsnažniji vjetrovi s naletima od 181 kilometara na sat zabilježeni su na području sjeverne planine Snežke, najviše u zemlji.

Troje djece ozlijeđeno je u nesreći na jugozapadu zemlje i smješteno u bolnicu. Vjetar je podigao haubu automobila i svom ga snagom bacio na drugo vozilo.

Oluje su oštetile ili uništile mnoge krovove u cijeloj zemlji.

Otkazani letovi i željezničke linije, zatvorene škole

U Nizozemskoj, pogođenoj naletima vjetra od 100 kilometara na sat, jedan policajac ozlijeđen je u padu krova s trgovačke zgrade u Duivenu u blizini Arnhema, objavila je javna radiotelevizija NOS.

Vatrogasci su izvukli dvoje ozlijeđenih iz automobila na koji je palo stablo u gradu Maasluisu, na jugu zemlje.

Letovi na zračnoj luci Schiphol u Amsterdamu kasnili su do 45 minuta, a otkazane su i neke željezničke linije.

U Njemačkoj su zatvorene škole u više saveznih pokrajina i policija je upozorila ljude da ne zalaze u parkove i šume, primjerice u Berlinu i Hamburgu.

Na vrhuncu oluje, vjetrovi brzine 152 kilometra na sat dogodili su se u srijedu na Brockenu, u planinskom masivu Harz na sjeveru zemlje. Otkazani su međugradski vlakovi u sjevernoj polovici Njemačke uključujući Hamburg i Berlin

U regionalnom prometu također su otkazani vlakovi i mnogi kasne.

Lufthansa je otkazala 20 letova iz Frankfurta prema Berlinu, Hamburgu i Muenchenu.

Velika Britanija i Irska pod crvenim alarmom

U Velikoj Britaniji oluja Dudley izazvala je u srijedu probleme u prometu, no šteta nije velika.

No britanska meteorološka služba u četvrtak je izdala rijetko, crveno upozorenje zbog oluje Eunice, koja donosi vjetrove brzine do 160 kilometara na sat, što bi moglo biti opasno za život.

Oluja trenutačno prelazi Atlantik, a do kopna bi trebala stići u petak.

Riječ je o najvišem stupnju upozorenja, koje obuhvaća obalno područje Devona, Cornwalla i Somerseta, kao i južnu obalu Walesa, a bit će na snazi od 7 ujutro do 12 sati u petak.

Upozorava se na "leteće krhotine koje bi mogle biti opasne po život" i "oštećenje zgrada i domova, s iščupanim krovovima i srušenim dalekovodima".

Ostale prijetnje uključuju zatvaranje cesta, mostova i željezničkih pruga uz kašnjenja i otkazivanje javnog prijevoza, trajektnih usluga i letova, te visoke valove.

U oluji će vjerojatno biti iščupanog drveća, a stanovnici bi mogli ostati bez struje što bi moglo utjecati na njihovu pokrivenost mobilnih telefona, priopćio je Met Office.

U Cornwallu se stanovnike poziva na mjere opreza i savjetuje da putuju samo ako je to apsolutno nužno, a stanovnike sjevernog Somerseta da ostanu kod kuće.

Irski meteorolozi također su izdali upozorenje zbog dolaska te oluje.

Snažne oluje očekuju se narednih dana i u drugim zemljama.

Oluja "Ylenia" uzorkovala prometni kaos u Njemačkoj, očekuje se novi udar

Oluja Ylenia stigla je u Njemačku i u pojedinim dijelovima prouzročila poplave. Željeznički promet na mnogim relacijama prekinut je ili u zastoju, ponajviše na sjeveru zemlje. Otkazani su i neki letovi. Poplave su zahvatile šire područje oko Hamburga, gdje su vodostaji narasli i do 2 metra.


U četvrtak rano ujutro vatrogasne postrojbe i policijske postaje izvijestile su o brojnim intervencijama. Berlinski vatrogasci jutros su proglasili izvanredno stanje. Kolika je materijalna šteta, još nije poznato, a zasad nema informacija ni o ozlijeđenima.

Ranije je njemačka meteorološka služba u Offenbachu izdala vremenska upozorenja za srijedu navečer do četvrtka navečer, uglavnom za sjever zemlje. Do kraja dana bi, najavili su, oluja trebala početi slabjeti, no već sutra očekuju olujni vjetar.

Željeznički promet na sjeveru zbog trenutačne oluje ne funkcionira.

- U velikim dijelovima Njemačke ozbiljno je narušen, rekao je glasnogovornik željeznice u četvrtak ujutro.

- U sjevernom dijelu zemlje ne prometuju međugradski vlakovi. To se odnosi na Donju Sasku, Bremen, Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Zapadnu Pomeraniju, Berlin i Brandenburg.

Prometovanje se otkazuje i vlakovi kasne u pojedinim regijama. U Donjoj Saskoj nije bilo moguće prometovanje vlakom južno od Hamburga zbog štete od nevremena. Očekuju se i daljnji problemi zbog nevremena koje se još ne stišava. Deutsche Bahn radi na otklanjanju smetnji.

U međuvremenu, pristižu izvještaji i o ograničenjima vezanim za zračni promet.

- Međutim, uz već najavljenih 20 otkazivanja, Lufthansa za sada ne otkazuje daljnje veze tijekom dana, rekao je glasnogovornik tvrtke.

U najvećoj njemačkoj zračnoj luci u Frankfurtu pogođene su veze s Berlinom, Münchenom i Hamburgom, navodi operater. U zračnoj luci Hamburg otkazano je desetak letova. Ulice u Hamburgu su poplavljene.

- Na mjernoj postaji St. Pauli izmjerena je vrijednost od 1,98 metara oko 5:00 sati, rekao je glasnogovornik službe za upozoravanje na olujne udare Federalne agencije za pomorstvo i hidrografiju (BSH) u Hamburgu. Na obali Sjevernog mora, BSH javlja o olujnom udaru s 1,5 metara iznad MHW. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!