Opasnost od terorizma u EU-u i dalje velika unatoč manjem broju napada

13.07.2022.

12:50

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tobias Arhelger / Shutterstock

Opasnost od terorizma u Europskoj uniji i dalje je velika unatoč smanjenom broju napada, navodi se u izvješću Europola objavljenom u srijedu.

U izvješću EU-a o stanju i trendovima terorizma (TE-SAT 2022), koje je Europol predstavio u Den Haagu, navodi se da opasnost prije svega dolazi od pojedinačnih počinitelja s džihadističkom pozadinom i od krajnje desnih ekstremista.


Europa je, smatraju stručnjaci, također ugrožena posljedicama rata u Ukrajini i protivnicima mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa.


- Nalazi TE-SAT 2022 potvrđuju da terorizam i dalje predstavlja stvarnu i aktualnu opasnost za EU, rekla je izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.


- U vrijeme geopolitičkih promjena, EU mora više nego ikad nastaviti sa svojim protuterorističkim mjerama. Europol će nastaviti blisko surađivati sa svojim partnerima kako bi se suočio s izazovima koji dolaze, dodala je.


U 2021. istražitelji u državama EU-a registrirali su 15 terorističkih napada, uključujući neuspješne i spriječene pokušaje. Prema izvješću, to je znatno manje od 57 napada u godini ranije.


Četiri uspješna teroristička napada uključivala su tri džihadistička i jedan radikalno ljevičarski teroristički napad, stoji u izvješću.


Godine 2021. uhićeno je 388 osumnjičenih, dvije trećine za kaznena djela džihadističkog terorizma u Austriji, Francuskoj i Španjolskoj. U 2020. godini bilo je 449 uhićenja, u 2019. godini 723.


Prema izvješću, teroristička propaganda koja se širila putem interneta 2021. nastavila je odražavati teme povezane s COVID-om.


- Povećana količina vremena provedenog na internetu zbog ograničenja povezanih s COVID-om, između ostalih razloga, predstavlja čimbenik rizika na potencijalnom putu ranjivih pojedinaca do ekstremizma, navodi se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!