06:34 / 10.03.2020.

Autor: Odri Ribarović/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Opatija: Konferencija o pomorstvu i neformalni sastanak ministara prometa EU-a

Foto: Neva Funčić/HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić/HRT - Radio Rijeka

Foto: - / HRT

U sklopu predsjedanja RH Vijećem EU-a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organizira dvodnevno događanje koje obuhvaća Konferenciju o pomorstvu i neformalni sastanak ministara prometa država članica EU.
Na svim putničkim i trgovačkim brodovima u Europi pojačane su sanitarne mjere protiv širenja koronavirusa, čulo se, uz ostalo, u Opatiji na Konferenciji o pomorstvu u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. 

Međunarodni skup privukao je velik broj pomorskih stručnjaka koji razmjenjuju znanja i iskustva o izazovima i budućnosti europskog pomorstva i brodarstva, uz ostalo i na području sigurnosti plovidbe, što je dodatno aktualizirano upravo uvođenjem mjera opreza zbog širenja koronovirusa.

Zbog koronavirusa u fokusu su nadzor plovidbe te sigurnost brodova i ljudi na njima, posade i putnika.

- U okviru međunarodnih pomorskih institucija donesena je specijalna preporuka koja se primjenjuje na svim brodovima svih država i zastava svijeta. Sličnu preporuku dodatno je ojačala europska komisija tako da se u ovome trenutku situacija kontrolira, rekla je Maja Markovčić Kostelac, direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost.

Kontrolira se i na međunarodnoj liniji Split - Ancona; sva ključna mjesta na brodu redovito se dezinficiraju, a pomorci su također opremljeni maskama, rukavicama i dezinfekcijskim sredstvima. No, razmatra se, saznajemo, i mogućnost da se ta linija privremeno ukine.

- Linija se trenutno neće ukinuti, ali s obzirom na dnevni razvoj situacije koji mi pratimo u suradnji s Ministarstvom, vidjet ćemo. Ako treba i to ćemo napraviti, istaknuo je David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije.

- Evo, jedan od zadnjih izazova kako odgovoriti na posljednju krizu koju izaziva ovaj coronavirus, ali tu je svakako i smanjenje onečišćenja iz brodova u more, smanjenje emisije CO2, objašnjava Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Dvodnevna konferencija o pomorstvu bavi se i ubrzanjem procesa digitalizacije u pomorstvu, načinima poboljšanja statusa pomorskih zanimanja, suvremenim obrazovanjem pomoraca zbog tehnološkog razvoja i novih izazova. Sve u cilju povećanja konkurentnosti europskog, a time i hrvatskog pomorskog sektora na globalnom tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!