13:19 / 08.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Opći štrajk žena u Španjolskoj s porukom 'slobodne i borbene'

Foto: Twitter/@herlyce

Foto: Twitter/@herlyce

Foto: - / -

Žene u Španjolskoj pozvane su na prvi opći štrajk žena u znak prosvjeda protiv diskriminacije, čime na Dan žena stotine tisuća radnica izlaze na ulice.
Žene u Španjolskoj pozvane su na prvi opći štrajk žena u znak prosvjeda protiv diskriminacije, čime na Dan žena stotine tisuća radnica izlaze na ulice, a u mnogim poduzećima one će prestati raditi na 24 sata poručujući time da žele jednake uvjete i tretman kakvog imaju njihovi muški kolege.

Ni žrtve, ni pasivne, borbene žene, piše na jednom transparentu u Madridu gdje se u popodnevnim satima očekuje masovna povorka.

Sindikati CCOO i UGT smatraju da je vlada pasivna po pitanju jednakosti te su pozvali svoje članice na dvosatni štrajk umjesto na 24-satni. Premda su na prosvjed pozvani i muškarci, sindikati su zatražili da ga predvode žene.

Razlike u plaćama, nejednake prilike za napredovanje u poslu, nasilje nad ženama i seksualno uznemiravanje razlozi su za izlazak na ulicu, navode prosvjednici. Studentice nose ljubičaste balone i transparent s kojeg poručuju 'Slobodne i borbene'.

Na Dan žena žele učiniti vidljivim još uvijek postojeće nejednakosti između žena i muškaraca u društvu i gospodarstvu. Muškarci u Španjolskoj u prosjeku primaju 15 posto veće plaće, podatak je europskog statističkog ureda Eurostat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!