Opozvana Svježa skuša podrijetlom iz Španjolske

08.05.2023.

21:58

Autor: V.K./HRT/Hina

U skuši pronađeni paraziti

U skuši pronađeni paraziti

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Državni inspektorat opozvao je Svježu skušu podrijetlom iz Španjolske zbog utvrđene prisutnosti parazita Anisakis spp., izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Proizvod LOT FB23119594 nosi oznaku upotrijebiti do 11.05.2023., zona ulova Zona FAO 27.VIIIc, Sjevernoistočni Atlantik, Biskajski zaljev - jug.

Opozvani proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla.

Pravilna termička obrada proizvoda (kuhanje, pečenje ili smrzavanje) inaktivira parazita te isti ne predstavlja rizik po zdravlje ljudi, iznimno može se javiti alergijska reakcija na dijelove parazita kod osoba povezanih sa alergijom na školjkaše, navodi se u obavijesti za potrošače.

Veleprodaju proizvoda obavlja zagrebačka tvrtka FIORITAL.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!