Orban nakon sastanka s Dodikom otvoreno podupirao RS, jedva spomenuo BiH

22.06.2023.

Zadnja izmjena 19:44

Autor: V.K./HRT/Hina

 Viktor Orban stigao u Banja Luku, dočekao ga Milorad Dodik

Viktor Orban stigao u Banja Luku, dočekao ga Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u četvrtak u Sarajevu kako njegova vlada želi pomoći što bržu integraciju zapadnog Balkana u Europsku uniju jer tu regiju smatra "posljednjim preostalim resursom Europe" koji joj može pomoći da se uspješno suoči s novim izazovima.

Orban: Balkan treba što prije u EU, to je njen posljednji dostupni resurs


Orban je u Sarajevu boravio u službenom posjetu gdje se odvojeno sastao s predsjedateljicom i članovima Vijeća ministara BiH, čelnicima državnog parlamenta te s članovima Predsjedništva BiH kao i s dužnosnicima vlade Federacije BiH. 

Nakon sastanka u sjedištu Vijeća ministara BiH novinarima nije bio dopušteno postavljati pitanja a Orban je u izjavi kazao kako se prema BiH odnosi s poštovanjem i smatra je važnim susjedom u političkom i gospodarskom smislu čije je mjesto u EU.

- Što god govorili u Bruxellesu mi smo za brzo članstvo Balkana odnosno BiH u EU, kazao je Orban dodajući kako smatra da toj regiji već sada treba otvoriti pristup svim europskim fondovima i nije zadovoljan time što se sva ta sredstva sada nude isključivo Ukrajini.

Kazao je kako se divi svima u BiH koji mogu održati funkcionalnim "najkompliciraniji politčki sustav na svijetu" a sugerira kako bi svu odgovornost za to što prije trebali preuzeti domaći političari jer puni suverenitet država smatra imperativom ali i načinom za bolje zajedničko funkcioniranje.

Tvrdi kako je to posebice važno jer je sada sve je u previranju s obziom da su u tijeku velike transformacije kako u ekonomiji tako i na tehnološkom planu te u europskoj sigurnosnoj politici. Unija, kaže Orban, gubi konkurentnost i sa sadašnjim snagama neće moći nadoknaditi taj zaostatak.

- Balkan je za nas u Mađarskoj posljednja rezerva europskih resursa. Europskoj je uniji potrebiji Balkan i BiH nego obratno, kazao je Orban.

Rat u Ukrajini vidi kao zajednički izauzov ali je istaknuo kako se Mađarska odlučno protivi politici sankcija jer smatra da one ne daju učinak.

Borjana Krišto sadašnje je odnose BiH i Mađarske opisala dobrim i prijateljskim, bez otvorenih pitanja a naznačila je potrebu bliske suradnje posebice na planu energetike.

Kazala je kako je Orbana izvjestila o stanju u BiH uključujući neriješena pitanja a na prvo mjesto stavila je potrebu reforme izbornog sustava.

Zahvalila je Mađarskoj na potpori BiH na njenom europskom putu.

Orban: Danas je europska politika u odnosu na Srbe nedostojna i nefer


Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je hvalio lidera bosanskih Srba Milorada Dodika s kojim se tijekom dana sastao u Banjoj Luci a svojim je izjavama u tom gradu ostavio prostor nagađanjima da otvoreno podupire ponašanje vlasti Republike Srpske kojim se dovodi u pitanje stabilnost BiH.

Nakon sastanka s Dodikom Orban je pred novinarima govorio o europskoj perspektivi RS jedva pri tom spomenuvši Bosnu i Hercegovinu. RS je opisao kao "prirodni dio središnje Europe" kojoj se treba približiti u usponu postignutom u proteklih deset godina a nije propustio priliku ponovo kritizirati politiku koju vodi Europska komisija.

- Danas je europska politika u odnosu na Srbe nedostojna i nefer, kazao je Orban dodajući kako Mađarska vodi suverenu vanjsku politiku iako je članica EU a to ima značaja i u odnosu na RS.

Dodao je kako mađarska vanjska politika želi brzu integraciju RS u EU i ne podupire nikakve sankcije ni za Dodika niti za RS ili bilo koga drugog kao i da se iz zemlje trebaju povući stranci i odlučivanje prepustiti domaćim političarima.

- Mi Mađari vidimo borbe koje vodite i rasprave koje RS vodi unutar BiH. Mi te rasprave i razumijemo jer smo i sami borbeni narod i znamo koliko to energije uzima ali te se bitke ne mogu izbjeći i treba ih voditi", kazao je na kraju Orban ostavljajući prostor nagađanjima da je zapravo neizravno podupro Dodikovu separatističku politiku i potkopavanje stabilnosti BiH i njenih tijela, uključujući tu Ustavni sud ali i Ured visokog predstavnika (OHR).

Orban je istup u Banjoj Luci zaključio je porukom kako je Mađarska jaka zemlja i jaka ekonomija "koja želi biti pouzdan partner RS".

I sam Dodik je ostavio dojam osobe koja je iznenađena tako otvorenom Orbanovom potporom RS-u ali je iskoristio priliku da pošalje poruku kako taj entitet od svoje borbe neće odustati a pri tom računa na potporu Mađarske.

- Spremni smo biti partneri nove razvijene balkanske politike Mađarske, kazao je Dodik.

Orban je u BiH doputovao nakon posjeta Beogradu a prije toga je u sklopu regionalne turneje ranije ovog mjeseca bio i u Albaniji te Crnoj Gori.

Mađarskog premijera Viktora Orbana njegova je službena prevoditeljica dovela u neugodnu situaciju krivotvoreći prijevod njegovih izjava u Banjoj Luci zbog čega se stekao dojam da on tretira Republiku Srpsku a ne BiH kao državu.

U izjavi novinarima nakon tog susreta Orban je govorio na mađarskom uz simultani prijevod a predvoditeljica je kada je on spominjao BiH koristila naziv Republike Srpske. Krivotvorenje Orbanovih konstatacija moglo se utvrditi tek naknadno u preslušavanju njegovih originalnih izjava no nakon toga nije stiglo nikakvo pojašnjenje niti isprika zbog negativnih reagiranja koje je to prouzročilo.

Konkretan sporni navod odnosio se na Orbanovu izjavu kako Mađarska podupire europsku intergraciju BiH gdje je prevoditeljica izostavila naziv države a umjesto toga navela entitet. No i dalje su ostale sporne Orbanove izjave u kojoj je on kazao kako Mađarska "razumije bitke koje vodi RS" kao i kritike na račun Europske unije kroz konstataciju kako je "europska politika u odnosu na Srbe nedostojna".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!