13:53 / 08.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Orban čestitao Bidenu

Foto: Olivier Hoslet/REUTERS

Foto: Olivier Hoslet/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Američki Nacionalni javni radio (NPR) zabilježio je ranije dvije europske reakcije - dok je većina europskih čelnika čestitala Bidenu, to nije učinio i Janez Janša, premijer zemlje u kojoj je rođena Trumpova supruga Melanija, kao ni Orban.
Mađarski premijer danas je čestitao novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi, javila je agencija MTI, dan nakon što je to učinio veliki broj svjetskih čelnika, ali ne i Viktor Orban. ➡️ Biden pozvao na jedinstvo i najavio borbu protiv koronavirusa

- Dopustite da vam čestitam na uspješnoj predsjedničkoj kampanji. Želim vam dobro zdravlje i nastavak uspjeha u ispunjavanju vaših dužnosti, kaže se u Orbanovoj čestitki.

Orban je podupirao dosadašnjeg predsjednika Donalda Trump u novoj utrci za Bijelu kuću. Američki Nacionalni javni radio (NPR) zabilježio je ranije dvije europske reakcije - dok je većina europskih čelnika čestitala Bidenu, to nije učinio i Janez Janša, premijer zemlje u kojoj je rođena Trumpova supruga Melanija, kao ni Orban.

Umjesto toga, Janša je u svojoj reakciji na Twitteru napao medije porukom da su oni, a ne neko službeno tijelo, objavili pobjednika, dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili.

NPR navodi da je protuimigrantski konzervativac Janša, populist Trumpova stila, podržao Trumpa prije izbora i veselio se kad je Trump preuranjeno proglasio svoju pobjedu.

Još jedan Trumpov saveznik, mađarski premijer Viktor Orban, jučer također nije čestitao Bidenu, pisao je NPR. Origo, provladin medij koji je pod kontrolom Orbanovih saveznika, "opremio" je vijesti iz SAD-a naslovom "Kaos u Americi". Lokalni mediji zamijetili su i da je Orban jedini lider središnje Europe koji nije jučer čestitao Bidenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!