16:06 / 15.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Orban i Janša razmijenili komplimente

Janez Janša

Janez Janša

Foto: Malte Ossowski/DPA / Pixsell

Slovenski premijer Janez Janša je u Celju, u pratnji mađarskog kolege Viktora Orbana, otvorio obrtničko-poduzetnički sajam, na kojemu je Mađarska glavni sajamski partner, pri čemu su dvojica premijera i bliskih političkih saveznika, razmijenili komplimente o uspješnoj suradnji.

Predsjednici vlada dviju država, koje povezuje i političko savezništvo u Europskoj uniji po pitanju ilegalnih migracija te protivljenje da se dodjela novca iz zajedničkih europskih fondova povezuje s načelom vladavine prava, u izjavi novinarima jedan drugome su komplimentirali na dostignutim rezultatima u gospodarstvu, posebno istaknuvši rast međusobne trgovine i investicija.

Zbog istih gledanja na pitanje migracija i neka druga europska pitanja, ali i probleme koje imaju s poštivanjem nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, Janšu i u međunarodnim krugovima zadnjih godina, kao i njegova mađarskog prijatelja, povezuju s populističkim i "iliberalnim" trendovima koji zadnjih godina dominiraju u nekim državama srednje i istočne Europe.

Janšu lijeva oporba zna nazivati epigonom mađarskog premijera, "malim Orbanom", te upozoravati na "orbanizaciju" Slovenije i prozivati ga za udaljavanje od politike prijašnjih lijevo-liberalnih vlada i udaljavanje od temeljnih vrijednosti najutjecajnijih država i osnivačica Europske unije.

Verbalni napadi na kritične slovenske novinare i njihove medijske kuće koji dolaze preko društvenih mreža, pripisuju se Janši i često se lansiraju iz medijskih kuća i platformi koje je osnovala Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), ali su u međuvremenu kapitalski ojačane iz Mađarske, kapitalom u vlasništvu mađarskih poduzetnika iz Orbanova kruga.

Popodne će Janša i Orban voditi zajedničku sjednicu dviju vlada te razgovarati o nizu bilateralnih i europskih pitanja, a bit će potpisano i više memoranduma i sporazuma na raznim područjima.

Janša je u govoru prilikom otvaranja sajma kazao da je robna razmjena Slovenije i Mađarske u prvih pet mjeseci dosegla milijardu eura.

- Brojke o mađarskim investicijama i gospodarskom rastu su impresivne. Imate izuzetne ekonomske rezultate, čestitam vam i na pozitivnim pomacima u demografskoj politici, rekao je Janša obraćajući se Orbanu, te najavio da će danas biti potpisano više važnih sporazuma između dviju zemalja.

Jačanje međusobnih veza, posebno na području trgovine i investicija najavio je i mađarski premijer. Kazao je kako je uvjeren da u svijetu nastaje nova ekonomska era.

- U njoj kao pobjednice vidim i Mađarsku i Sloveniju, kazao je Orban, dodavši da su odnosi sa Slovenijom odlični otkako vladu vodi Janez Janša.

Od sredine iduće godine Slovenija i Mađarska energetski će se povezati električnim dalekovodima, zajedno će sagraditi prekogranični poligon za testiranje samovozećih automobila, spremaju se na povezivanje plinovodne infrastrukture, a jaka suradnja postoji i među mađarskim i slovenskim naftnim tvrtkama i bankama, najavio je Orban.

- Slovenija i Mađarska djeluju složno, to smo postigli u pravo vrijeme, na pragu novog razdoblja u svjetskom gospodarstvu, kazao je Orban.

Dodao je kako nikad nije razumio zašto se u međunarodnoj politici Sloveniju znade svrstavati na zapadni Balkan.

- Mađari Sloveniju smatraju državom srednje Europe, kazao je mađarski predsjednik vlade prilikom otvaranja sajma u Celju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!