17:54 / 29.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Orban i Morawiecki pozivaju Europu na solidarnost u rusko-ukrajinskoj krizi

Sastanak je održan u Madridu

Sastanak je održan u Madridu

Foto: Vox Spain / Handout via REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban i poljski premijer Mateusz Morawiecki i njihovi suverenisti, kao i njihovi ekstremno desno orijentirani europski saveznici zatražili su u subotu u Madridu od Europe da pokaže solidarnost u krizi nastaloj između Rusije i Ukrajine.

- Ruske vojne akcije na istočnoj granici Europe dovele su nas do ruba rata, stoji u završnome priopćenju objavljenom nakon sastanka suverenističkih i krajnje desno orijentiranih europskih stranaka koje je pročitao glasnogovornik španjolske stranke Vox Jorge Buxadé.


- Solidarnost, odlučnost i suradnja, kada je riječ o obrani, nužni su među europskim narodima kada su suočeni s takvim prijetnjama, kaže se u priopćenju u kojemu se osuđuje "neučinkovitost diplomacije Europske unije".


Francuska predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen odbila je potpisati završno priopćenje, rekavši kako ne postoji jednako stajalište o ukrajinskom pitanju. 


Situacija u Ukrajini bila je jedna od glavnih tema sastanka kojemu su prisustvovali mađarski premijer Viktor Orban i njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki.


Dok službeni Pariz razgovara s Moskvom nastojeći smiriti situaciju, a Berlin odbija isporučiti oružje Ukrajini, Orban i Morawiecki su od svojih saveznika unutar suverenističkog i krajnje desno orijentiranog tabora zatražili formiranje zajedničke fronte.


- Mi Mađari i Poljaci pokušali smo svojim prijateljima objasniti da za njih, ako žive u Madridu, ono što se događa na rusko-ukrajinskoj granici nema neposrednih posljedica, no za nas koji živimo u srednjoj Europi to je vrlo važno pitanje, rekao je Orban. Stoga pozivamo sve da se založe za mir i popuštanje napetosti, dodao je.


Sličan skup održao se u prosincu u Varšavi. Tada su sudionici izrazili nadu da će na kraju uspjeti osnovati zajedničku skupinu u Europskom parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!