Orban: Mađarska blokirala VFO da ne bi morala prihvatiti imigraciju

18.11.2020.

10:13

Autor: Hina/HRT

default error photo
Mađarski čelnik smatra kako imigracija ugrožava mađarski nacionalni te europski identitet.
Mađarska je stavila veto na europski proračun i fond za oporavak jer bi je se njime primoralo da prihvati imigraciju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarska je u ponedjeljak zajedno s Poljskom stavila veto na višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., tvrdeći da je to zbog toga što se njime pristup sredstvima uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

- Prihvaćanjem trenutnog prijedloga ne bi bilo prepreke da se isplata novaca članicama uvjetuje prihvaćanjem imigracije te da se proračunskim sankcijama ucjenjuje one države koje joj se protive - priopćio je Orban, a prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Proračun i plan oporavka ne sadržavaju nikakav dio o imigraciji čiji je Orban žestok protivnik.

➡️ Janša za kompromis s Poljskom i Mađarskom oko vladavine prava
➡️ Mađarska i Poljska blokirale EU proračun i plan za oporavak

Mađarski čelnik smatra kako ona ugrožava mađarski nacionalni te europski identitet.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!