Orban: Mađarska će do idućeg tjedna cijepiti 40% stanovništva

10:57 / 23.04.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Covid-19 i cijepljenje

Covid-19 i cijepljenje

Foto: Fernando Zhiminaicela / Pixabay

Mađarska će do idućeg tjedna cijepiti 40% stanovništva, rekao je premijer Viktor Orban za javni radio u petak, u prekretnici koja će omogućiti nastavak širokog spektra aktivnosti u uslužnom sektoru. 

Srednjoeuropska zemlja s 10 milijuna stanovnika borila se proteklih tjedana s najsmrtonosnijim valom koronavirusa i imala najveću stopu smrtnosti u svijetu do četvrtka, pokazuje baza COVID podataka na stranici Worldometers.info. 


Orban, kojeg čeka neizvjesna izborna utrka 2022. godine, nastojao je uravnotežiti napore u borbi protiv pandemije sa sve glasnijim pozivima za ponovno pokretanje gospodarstva i izbjegavanje duboke recesije drugu godinu za redom. 


- S četiri milijuna cijepljenih ljudi, a mislim da će do toga doći iduću srijedu ili četvrtak, otvorit ćemo široki spektar usluga za one koji imaju potvrde o cijepljenju, rekao je Orban. 


To će uključivati hotele, unutarnje prostore restorana, kazališta, kina, teretane, sportska događanja, bazene, muzeje, knjižnice i zoološke vrtove, naveo je Orban. 


- Zvuči kao normalan život, dodao je mađarski premijer. 


Pali su brojevi hospitalizacija i pacijenata na respiratorima koji su bili na vrhuncu u travnju. Istovremeno je Mađarska provodila najbrži program cijepljenja u Europi, prema podacima EU-a. Uz masovne isporuke kineskog i ruskog cjepiva te rastuće zalihe zapadnog cjepiva, Mađarska će uskoro moći cijepiti maloljetne građane i one koje žive u drugim zemljama. 


- Mađarska je bila na meti kritika jer je počela koristiti kinesko i rusko cjepivo prije odobrenja tih cjepiva u EU-u, u potezu na koji je imala pravo i koji je opravdan. Ne zanima me je li mačka crna ili bijela. Samo želim da uhvati miša, rekao je Orban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!