21:51 / 16.02.2020.

Autor: I.Z./Hina

Orban: Mađarska je naučila da se ne mora svidjeti "umornoj briselskoj eliti"

Foto:Hannibal Hanschke, Reuters

Foto:Hannibal Hanschke, Reuters

Foto: - / REUTERS

Europski parlament je ove godine kritizirao Mađarsku zbog nazadovanja pravne države u toj zemlji.
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u obraćanju naciji kako je Budimpešta naučila da se ne mora svidjeti "umornoj briselskoj eliti", ističući da je Mađarska budućnost Europe.

- U posljednjih deset godina naučili smo da Europa nije u Bruxellesu, rekao je premijer, a prenijela mađarska novinska agencija MTI.

- Europa smo mi i mi se ne moramo svidjeti umornoj briselskoj eliti... U prošlosti smo mislili da je Europa naša budućnost ali danas znamo da smo mi budućnost Europe, dodao je.

Orban je već dulje vrijeme u sukobu s Bruxellesom, te napada i EU i Europsku pučku stranku (EPP) u kojoj je njegova stranka Fidesz suspendirana.

- Imamo problema s EU i ti problemi proizlaze iz različitog pristupa kako izgraditi Europu, rekao je Orban na konferenciji europske krajnje desnice početkom veljače u Rimu.

Europski parlament je ove godine kritizirao Mađarsku zbog nazadovanja pravne države u toj zemlji.

Orbanova stranka Fidesz je od ožujka 2019. suspendirana u Europskoj pučkoj stranci (EPP). Ove godine suspenzija je produljena.

Orban je također izrazio zadovoljstvo što je Mađarska našla "zajedničke temelje" sa susjednim zemljama, Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom i Srbijom i u poziciji je s njima ući u širu suradnju i stvarati saveze.

- Povijest je ponovno dala narodima središnje Europe šansu da izgrade novi savez utemeljen na njihovim vlastitim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od prijetnji i s istoka i sa zapada, kazao je mađarski šef vlade.

On je istaknuo da činjenice pokazuju da posljednja dekada predstavlja najuspješnijih deset godina u posljednjih sto godina mađarske povijesti.

- Naša zemlja zna da Mađarska dolazi prva, kazao je Orban.

Rekao je i da su "prava nasilnih kriminalaca postala važnija donositeljima odluka od prava građana koji poštuju zakon".

- Oni su spremni braniti počinitelje umjesto žrtava, kazao je.

- Taj opasni fenomen je sada stigao i od Mađarske i mi smo u ozbiljnim raspravama i međunarodnim sporovima, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!