Orban: Neki zastupnici traže dodatne rasprave o širenju NATO-a

24.02.2023.

10:18

Autor: HRT/V.G./Hina

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: Marton Monus / Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je rekao da će biti potrebno održati više razgovora između parlamentarnih grupacija prije nego zastupnici budu glasali o ratifikaciji zahtjeva za članstvo Finske i Švedske u NATO-u, dodavši da će rasprave početi sljedeći tjedan u srijedu.

U izjavi za javni radio, Orban je rekao da je od zastupnika svoje stranke Fidesz zatražio da podrže zahtjev dviju nordijskih zemalja, ali da ima zastupnika koji "nisu tako entuzijastični" oko širenja vojnog saveza te traže da se održe dodatne rasprave.

Parlamenti svih 30 članica NATO-a moraju ratificirati svako novo članstvo u savezu.

Prema najavama, mađarski zastupnici bi o članstvu Finske i Švedske trebali glasati 6. ožujka.

Orban je također rekao da mora jasno reći da Mađarska podržava Finsku i Švedsku, ali da također treba saslušati i zamjerke koje Turska ima oko ulaska Švedske.

- Što se Turske tiče, ona je također naša saveznica i stoga trebamo saslušati što ima za reći, rekao je Orban. On smatra da treba pronaći rješenje za turske prigovore jer bi, u protivnom, cijela stvar s proširenjem mogla propasti.

Mađarska također kašnjenje s ratifikacijom opravdava sporom sa Bruxellesom oko europskih fondova.

Orban je također napomenuo da neki zastupnici imaju problema s Finskom i Švedskom jer šire "čiste laži" o stanju demokracije i vladavine prava u Mađarskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!