19:59 / 29.09.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Orban očekuje milijune ilegalnih migranata u Europi

Viktor Orban i Andrej Babiš u Pragu

Viktor Orban i Andrej Babiš u Pragu

Foto: David W Cerny / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban u srijedu je u Češkoj rekao kako očekuje dolazak milijuna migranata iz Afganistana te da je migrantsko pitanje, uz LGBT prava i zeleni plan za Europu, bitka koju Višegradska skupina vodi protiv Europske unije, javljaju agencije. 

Viktor Orban stigao je u Češku kako bi uoči parlamentarnih izbora idući tjedan dao podršku premijeru Andreju Babišu.  

Mađarski čelnik rekao je tijekom susreta kako je ilegalna migracija prijetnja budućnosti država srednje Europe, prenosi agencija AP, te da očekuje milijune izbjeglica iz Afganistana. 

Ne vjerujem da ćemo izbjeći novi val migracije. Velik dio stanovništva Afganistana pokušavat će doći u Europu preko Balkana.

Mađarska ne brani samo sebe, nego i Češku i Europu, i nisam se sramio od premijera Babiša zatražiti vojnike, da ih naoruža i pošalje nam ih da brane granicu, prenosi agencija Beta Orbanovu izjavu. 

Babiš, jedan od najbogatijih Čeha i pobornik Orbanova pristupa migracijama, rekao je da je njegova vlada pristala ovaj tjedan poslati 50 čeških policajaca kako bi s mađarskima branili vanjsku granicu Europske unije. 

Orban je u srijedu rekao i kako je migrantsko pitanje jedno od triju oko kojih se Višegradska skupina, koju čine Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, bori s europskim vlastima. 

Oni ih hoće, mi ne, kazao je o migrantima. 

Također, mi ne želimo da bilo kakvi aktivisti utječu na odgoj naše djece. Migracije, LGBT i zeleni plan za Europu, to su bitke u kojima moramo pobijediti da bi se naša priča uspjeha srednje Europe nastavila, poručio je Orban, referirajući se na plan EU-a o borbi protiv klimatskih promjena.  

I mađarskog čelnika uskoro čekaju parlamentarni izbori, najkasnije iduće godine. Na njima će mu se, prvi put, oporbene stranke suprotstaviti ujedinjene u jedan savez. 

Orban je u srijedu rekao da će iduće desetljeće pružiti fantastične prilike srednjoj Europi, prenosi mađarska agencija MTI.  

Nekad se vjerovalo da je taj dio kontinenta bespomoćan bez Zapada, no danas zapadna gospodarstva ne mogu bez srednje Europe, smatra mađarski premijer. 

Nema uspješnog njemačkog gospodarstva bez srednje Europe. Srednja Europa zapravo je lokomotiva europskog gospodarstva, kazao je čelnik Mađarske, doma za nekoliko njemačkih tvornica automobila koje znatno pridonose BDP-u te zemlje. 

Politička i ekonomska važnost srednje Europe dodatno će rasti, no za to je potrebna suradnja država Višegradske skupine, zaključio je Orban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!