Orban optužuje EU da napada Mađarsku

23.10.2022.

14:41

Autor: Hina/HRT/V.G.

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: Bernadett Szabo / Reuters

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban optužio je u nedjelju Bruxelles da podmuklo napada Mađarsku nizom sankcija protiv Rusije koje smatra "bombom" za gospodarstvo.

Ne zabrinjavamo se zbog onih koji napadaju Mađarsku iz mraka, negdje s kula u Bruxellesu, rekao je u govoru održanom u Zalaegerszegu na zapadu zemlje, u povodu nacionalnog praznika kojim se obilježava 66. godišnjica Mađarske revolucije protiv SSSR-a 1956. godine.

- Završit će ondje gdje su završili i njihovi prethodnici, dodao je, predviđajući Europskoj uniji sudbinu sličnu sovjetskom bloku koji se urušio 1991. godine.

Taj govor na tragu je njegove najave da će održati referendum o europskim sankcijama protiv Moskve koje ne prestaje kritizirati.

U Budimpešti i širom zemlje postavljeni su plakati s porukom: "Sankcije Bruxellesa nas uništavaju".

- Rat na našim vratima, financijska kriza i usporavanje gospodarstva u EU-u, invazija migranata s juga... moramo se suočiti s mnogim problemima, rekao je Orban u nedjelju uvjeravajući da će njegova vlada, snažna i jedinstvena, prevladati tu kušnju.

Mađarska od početka rata u Ukrajini nastoji sačuvati dobre odnose s Kremljom kako bi i dalje dobivala naftu i plin. Ne želi vojno pomoći Ukrajini i kritizira strategiju Bruxellesa.

Orban nije ove godine u Budimpešti okupio svoje pristaše u povodu nacionalnog praznika kao prije, a profesori i studenti najavili su velik prosvjed.

Nakon višegodišnjih neispunjenih zahtjeva, mađarski profesori, koji zarađuju između 410 i 950 eura na mjesec, povisili su ton nezadovoljni što je u veljači donesen ukaz koji im se jako ograničava pravo na štrajk. Od početka školske godine već su nekoliko puta organizirali masovne prosvjede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!