22:15 / 12.05.2020.

Autor: Hina

Orban pozvan u EP, premijer šalje ministricu pravosuđa

Foto: REUTERS/File Photo

Foto: REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Vijeće i Europska komisija trebaju u četvrtak predstaviti izjavu o izvanrednom stanju u Mađarskoj, stoji u pismu predsjednika EP-a David Sassolija upućenom Orbanu
Mađarski premijer Viktor Orban pozvan je da u četvrtak sudjeluje na raspravi Europskog parlamenta o stanju u njegovoj zemlji, ali je iz Budimpešte odgovoreno predsjedniku EP-a da Budimpešta na plenarnu sjednicu šalje ministricu pravosuđa.

Vijeće i Europska komisija trebaju u četvrtak predstaviti izjavu o izvanrednom stanju u Mađarskoj i njegovom utjecaju na temeljna prava i slobode nakon čega je najavljena rasprava na plenarnoj sjednici parlamenta, stoji u pismu predsjednika EP-a David Sassolija upućenom Orbanu.

Krajem ožujka, mađarski parlament usvojio je zakon koji omogućuje premijeru da vlada uredbama do nove odluke, u okviru izvanrednog stanja proglašenog u cilju borbe protiv koronavirusa.

Te ovlasti uzrokovale su zabrinutost predsjednice EK Ursule von de Leyen.

Sassoli je rekao da je mađarska ministrica pravosuđa zatražila sudjelovanje kako bi objasnila stajalište Budimpešte.

- Međutim, po pravilima takve rasprave, sudjelovanje je "na razini šefova država ili vlada, rekao je Sassoli koji traži dolazak Orbana.

Orban je u pismu kojem odgovara Sassoliju napisao da će mađarsku vladu na plenarnoj sjednici EP-a u četvrtak predstavljati ministrica Judit Varga, objavio je kasno u utorak njegov glasnogovornik.

Bertalan Havasi je rekao da Orban koristi svoju "snagu i energiju" za borbu protiv epidemije kioronavirusa, dodajući da je od Sassolija zatražio da dopusti Vargi da se obrati na sjednici posvećenoj Mađarskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!