17:41 / 30.03.2020.

Autor: M.Š./Hina

Orban si osigurao izvanredne ovlasti, neki to nazivaju državnom udarom

Foto: Zoltan Mathe/Pool via REUTERS

Foto: Zoltan Mathe/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban osigurao je sebi u ponedjeljak izvanredne ovlasti neograničenog trajanja.
Mađarski premijer Viktor Orban osigurao je sebi u ponedjeljak izvanredne ovlasti neograničenog trajanja pošto je parlament s većinom zastupnika njegove stranke prihvatio tzv. "koronazakon" koji kritiziraju oporba i skupine za ljudska prava.

Viktor Orban je u desetljeću na vlasti postupno povećavao svoje ovlasti, a najnovijim zakonom parlament je potvrdio produljenje izvanrednog stanja bez jasno navedenog trajanja što će premijeru omogućiti da u doba epidemije vlada izvršnim uredbama, piše Reuters.

Zakon izglasan sa 137 glasova 'za' i 53 protiv, predviđa kaznu zatvora do pet godina za širenje "lažnih vijesti" o virusu ili mjerama vlade, a meta takvih optužba redovito su danas već rijetki neovisni mediji u Mađarskoj, piše agencija France presse.

Pravdajući se epidemijom koronavirusa, nacionalkonzervativna vlada si je prihvaćenim zakonom zacementirala kontrolu nad zemljom, kažu kritičari u Mađarskoj i inozemstvu.  

Zakon je pretjeran odgovor na krizu, kaže oporba, a neki oporbeni zastupnici nazvali su ga "državnim udarom", odnosno "putem u diktaturu".

Neovisni zastupnik Akos Hadhazy nazvao je zakon "zamkom za oporbu" koju vlada optužuje da "stoji na strani virusa". 

Devet organizacija za medijske slobode pozvalo je čelnike Europske unije da osude zakon "koji guši temeljna prava i medijske slobode".

Kritikama su zakon dočekale i skupine za ljudska prava te Vijeće Europe.

- Neograničeno i nekontrolirano izvanredno stanje ne može jamčiti poštivanje temeljnih načela demokracije, reagiralo je Vijeće Europe, najstarija i vodeća europska organizacija za ljudska prava koja upozorava da zakon nema vremenski rok.

No vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs ustvrdio je da je zakon ipak vremenski ograničen jer ga parlament može opozvati kao uostalom i sama pandemija jer "će ona, nadajmo se, jednog dana završiti".

Sve te kritike bore se "protiv izmišljenih neprijatelja i nemaju veze sa stvarnošću", tvrdi ministrica pravosuđa Judit Varga.

Sam Viktor Orban na sve odmahuje rukom.

- Jasno sam rekao europskim gunđalima da nemam vremena razgovarati o pravnim pitanjima, u raspravi bez sumnje strastvenoj, ali teoretskoj, jer je sada važno "spašavati živote, rekao je.

Na samom početku epidemije, premijer Orban je optužio imigrantsku propagandu za širenje virusa pa čak tvrdio da su "uglavnom stranci donijeli bolest".

Mađarska je zatvorila svoje granice za ulazak stranaca i uvela mjere ograničenja kretanja.

Zemlja od 9,7 milijuna ljudi u ponedjeljak je imala 447 zaraženih, od kojih 15 žrtava.

EK proučava mađarski zakon

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders poručio je u ponedjeljak da Komisija proučava hitne mjere koje države članice poduzimaju u borbi protiv koronavirusa, posebno mađarski zakon koji vladi daje izvanredne ovlasti bez ograničenja roka.

- Komisija procjenjuje hitne mjere koje su zemlje članice donijele u odnosu na temeljna prava. To je poglavito slučaj s današnjim izglasavanjem u Mađarskoj izvanrednog stanja i kaznenih sankcija za širenje lažnih vijesti, objavio je Reynders na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!