14:02 / 15.02.2021.

Autor: Hina

Orban traži produljenje posebnih ovlasti vlade u borbi protiv COVID-19

Cjepivo Sputnik V

Cjepivo Sputnik V

Foto: POOL / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban od parlamenta je zatražio produljenje posebnih ovlasti vlade zbog nastavka borbe protiv COVID-19, rekavši da bi jedino cijepljenje omogućilo vladi da krene s popuštanjem epidemioloških mjera uvedenih prošle jeseni.

Mađarska je prošli tjedan postala i prva članica EU-a koja je počela s primjenom ruskog cjepiva Sputnik V, nakon što je mađarsko regulatorno tijelo odobrilo lijek po hitnom postupku, ne čekavši zeleno svjetlo Europske agencije za lijekove (EMA). Mađarska agencija odobrila je i cjepivo kineskog proizvođača Sinopharm, također prva u EU.

- Ne želimo samo preokrenuti obavijest na vratima 'zatvoreno'. Želimo više od toga, želimo ponovo otvoriti gospodarstvo i cijeli civilni život, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u obraćanju parlamentu.

Zatražio je produljenje posebnih ovlasti za 90 dana.

Prema izvanrednim pravilima, vladi se mogu dati ovlasti da vlada dekretom, no parlament nastavlja s radom i može te ovlasti poništiti.

Orban ističe da cjepivo iz EU-a ne stiže u Mađarsku dovoljno brzo te da je stoga potrebno uvesti cjepivo iz Kine i Rusije, kao i sa Zapada.

Kineskim cjepivom se planira uskoro cijepiti oko 250.000 Mađara.

- Svako cjepivo koje je sigurno i kojim su već cijepljeni milijuni ljudi dovoljno je dobro za nas. Ako budemo pažljivi, moći ćemo početi popuštati restrikcijske mjere, poručio je Orban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!