Orban u Austriji odbacio da je održao rasistički govor

28.07.2022.

22:25

Autor: HRT/Hina/DPA

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban tijekom posjeta Beču odbacio je da je njegov govor tijekom vikenda o miješanju rasa bio rasistički.

Nekad se događa da formuliram svoje izjave tako da ih se pogrešno shvati, rekao je Orban o svom govoru pred mađarskom manjinom u Rumunjskoj u subotu. Tada se referirao na svijet miješanih rasa u mnogim europskim državama u odnosu na Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku.

Orban je rekao kako se njegovo protivljenje migraciji ne temelji na biologiji nego na povijesti i kulturi, inzistirajući da Mađarska vodi politiku nulte tolerancije prema antisemitizmu i rasizmu.

Govoreći o ruskoj invaziji Ukrajine ponovio je svoj poziv Europskoj uniji da razmisli o svojoj strategiji. Rat se ne može dobiti u ovom obliku, kazao je.

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je kako sankcije Rusiji moraju precizno ciljati kako bi snažnije pogodile one na koje su usmjerene nego na one koje ih uvode. Austrijski kancelar govorio je o frustracijama jer sankcije Rusiji nisu djelotvorne kao što se očekivalo, no dodao je da nema alternative podršci Ukrajini.

Kritizirao je energetski plan Europske unije kazavši kako je Europska komisija mnogo toga najavljivala, a malo toga implementirala. Zajednička platforma za kupnju važnija je nego ikad prije, rekao je Nehammer i dodao da se pojedine države na tržištu sad međusobno bore za plin.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!