11:14 / 01.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Orban upozorava na mogući novi val epidemije na jesen

Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Foto: - / REUTERS

Ograničenje kretanja u Budimpešti i okolici, gdje je zabilježeno 80 posto od sveukupnog broja umrlih, neće se ublažiti sve dok u tom području ne padne stopa smrtnosti.
Mađarska se mora pripremiti za mogući novi val koronavirusa u listopadu i studenom, nakon najvjerojatnijeg usporavanja zaraze tijekom ljetnih mjeseci, izjavio je u petak premijer Viktor Orban.

- Cjepivo znanstvenika s Oxforda ide u kliničko ispitivanje
- Sve o koronavirusu

Orban je također kazao da se ograničenje kretanja u Budimpešti i okolici, gdje je zabilježeno 80 posto sveukupnog broja umrlih, neće ublažiti sve dok u tom području ne padne stopa smrtnosti.

Mađarska od ponedjeljka kreće s ublažavanjem restrikcija u ruralnim područjima te će se ondje otvoriti trgovine i terase restorana kako bi se gospodarstvo ponovno osovilo na noge.

- Virus nije nestao, samo smo malo dobili na vremenu. Moramo se pripremiti za drugi val epidemije u listopadu i studenom, kazao je premijer za državni radio.

- Sada je fokus, dodao je, na otvaranju novih radnih mjesta što je više moguće. Vladina strategija u nastojanju da se izbjegne trajnija šteta za ekonomiju je postupno ukidanje ograničenja vezanih uz koronavirus. Očekivani pad gospodarskog rasta kreće se oko 4 posto. Prošle je godine gospodarstvo raslo po stopi od 4,9 posto.

S današnjim danom Mađarska bilježi 2863 oboljele osobe. Od respiratorne bolesti COVID-19 umrlo je 323-oje ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!