16:31 / 09.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Orban želi da stajalište EU-a o Iranu bude bliže SAD-u

Foto: REUTERS/Tamas Kaszas

Foto: REUTERS/Tamas Kaszas

Foto: - / REUTERS

Mađarska želi da stajalište EU-a u vezi sukoba između SAD-a i Irana bude bliže onome Sjedinjenih Država, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.
Mađarska želi da stajalište EU-a u vezi sukoba između SAD-a i Irana bude bliže onome Sjedinjenih Država, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u petak u Bruxellesu kako bi razgovarali o iranskoj krizi, s fokusom na smanjivanje napetosti između Washingtona i Teherana.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem i da je pozvao Teheran da poštuje sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je svjetske sile da se povuku iz tog sporazuma iz kojeg se on povukao 2018. i dogovore novi. Iran odbacuje nove pregovore.

- Želio bih da europsko stajalište, koje nije jasno kada je riječ o ovom iranskom pitanju, bude orijentirano prema izraelsko-američkom stajalištu, rekao je Orban na novinskoj konferenciji.

EPP

Orban je također ocijenio da Europska pučka stranka (EPP) gubi utjecaj jer naginje prema liberalnim i centrističkim politikama, što se po njegovu mišljenju treba promijeniti.

- Ako Europska pučka stranka ne bude mogla promijeniti kurs, tada će u europskoj politici biti potrebna nova inicijativa, novi smjer, rekao je.

- Ako ne budemo mogli provesti tu promjenu u Pučkoj stranci, tada ćemo mi predstaviti novu inicijativu u europskom stranačkom životu, jer moramo stvoriti protutežu usponu Macronova pokreta, rekao je, govoreći o francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Orban smatra da bi se EPP trebao vratiti svojim konzervativnim korijenima kada je riječ o imigraciji, tradicionalnom obiteljskom modelu i zaštiti nacionalne kulture.

Nije želio komentirati znači li to da će pokušati formirati novu konzervativnu skupinu u Europskom parlamentu, ali je napomenuo da se ovaj tjedan sastao s poljskim saveznikom Jaroslawom Kaczynskim, vođom vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

EPP je prošle godine suspendirao Orbanovu stranku Fidesz smatrajući da potkopava vladavinu prava, medijske slobode i manjinska prava u zemlji.

EPP je odlučio poslati stručnjake u Mađarsku kako bi procijenio situaciju u zemlji i odlučio hoće li Fidezs ostati u stranačkim redovima. Proces bi trebao biti dovršen do kraja siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!