12:40 / 16.05.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Ormož: Sastanak ministara unutarnjih poslova Slovenije i Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Nakon jučerašnjeg sastanka hrvatskog i slovenskog predsjednika, danas su se u Ormožu sastali ministri unutarnjih poslova - Davor Božinović i Aleš Hojs - kako bi razgovarali o najaktualnijim temama.
Nakon jučerašnjeg sastanka hrvatskog i slovenskog predsjednika, danas su se u Ormožu sastali ministri unutarnjih poslova - Davor Božinović i Aleš Hojs - kako bi razgovarali o najaktualnijim temama.

Predsjednik Zoran Milanović u Sloveniji

Jedna od tema bila je kriza izazvana epidemijom koronavirusa, a prema Božinovićevim riječima, ministarstva unutarnjih poslova obiju susjednih zemalja na dnevnoj su bazi rješavala sva pitanja koja su opterećivala građane i gospodarstvo.

- Mi smo bili prvi u Europi koji su omogućili konvoje, kamionski promet robe, prije nego druge članice EU, prije nego što je to postala preporuka Europske komisije. Nije praktički bilo zastoja prometa, kazao je Božinović.

Ministar Božinović je za ilegalne migracije rekao da su se u ovom trenutku smirile, no da ako i druge zemlje nastave s popuštanjem mjera, očekuje se pojačan priljev migranata.

- Policijska suradnja je odlična I već za nekoliko dana će se sastati ravnatelji hrvatske i slovenske policije. Kao što vidite, granice su se otvorile. Dobio sam podatak da je od sinoć do danas u 6 sati u Hrvatsku ušlo dvije tisuće građana Slovenije i siguran sam da će taj broj rasti, naglasio je ministar Davor Božinović.

- Razgovor je bio konstruktivan i nadam se da će doprinijeti da slovenski državljani slobodno prelaze granicu u sljedećim danima i tjednima, kazao je slovenski ministar Hojs.

Za razliku od slovenskog dijela javnosti, koji se vrlo glasno protivio da bi slovenska policija lako dobivala podatke gdje je tko u karanteni, na hrvatskoj strani nema takvog problema. Tamo su svjesni da je u vrijeme korone bilo potrebno uspostaviti relativno strog i jasan nadzor nad onima u karanteni, kazao je Hojs.

Jedna od tema sastanka bio je ulazak Hrvatske u Schengen, a Božinović je ustvrdio da je to interes ne samo Hrvatske, već i Slovenije, ali i Europske unije.

Stav Slovenije je da je potrebno osigurati sve tehničke uvjete da ulaz u schengenski prostor bude moguć, kazao je Hojs dodavši da su u većoj mjeri tehničke pretpostavke ispunjene.

- Novi prijedlog koji je predstavila Njemačka, buduća predsjedavajuća Europskom unijom, ide u tom smjeru i interes Slovenije je da se schengenska granica u razumnom roku preseli na granicu Hrvatske i Srbije. Ministru sam rekao da ukoliko Slovenija utvrdi da schengenski nadzor buduće vanjske granice ne ide kako je očekivano, u svakom smo trenutku spremni ponovo uvesti kontrole koje su potrebne, istaknuo je slovenski ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!