23:54 / 26.05.2020.

Autor: M.Š./Hina

Osnovne restrikcije u Njemačkoj do 29. lipnja

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Foto: - / REUTERS

Na javnim mjestima moći će se sastati do deset osoba, ili dvije obitelji, odlučila je vlada i 16 saveznih država.
Njemačka je do 29. lipnja produžila osnovne restrikcije vezane uz spriječavanje širenja koronavirusa, objavila je u utorak vlada Angele Merkel.

Na javnim mjestima moći će se sastati do deset osoba, ili dvije obitelji, odlučila je vlada i 16 saveznih država koje preporučuju "kontakte sa što manjim brojem ljudi". 

Oni pozivaju i na "susrete vani, gdje je opasnost zaraze puno manja", dodala je savezna vlada u priopćenju. 

Za sastanke u zatvorenim prostorima moraju se primjenjivati higijenska pravila i razmak među osobama. Broj osoba treba se odrediti prema mogućnosti poštivanja razmaka i dovoljne ventilacije, preporučuju oni.

Te će se odredbe zasad primjenjivati do 29. lipnja. Savjetuje se razmak od najmanje 1,5 metra između osoba.

Vlada i savezne države upozoravaju da bi nova ograničenja mogla biti uvedena ukoliko dinamika zaraza bude to zahtijevala.

Tirinška i Saska bile su najavile da žele početkom lipnja ukinuti većinu ograničenja, čime su izazvale kritike iz ostalih dijelova zemlje koji strahuju od drugog vala.

U utorak je Njemačka zabilježila 179.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom  (+432 u 24 sata) i 8.302 umrlih (+45), prema podacima instituta Robert Koch.

U saveznim pokrajinama Hessen i Donja Saska je posljednjih dana na lokalnim razinama dolazilo do naglog izbijanja zaraze.

U Frankfurtu se 107 osoba zarazilo na jednoj misi a u Donjoj Saskoj je protiv vlasnika jednog restorana u kojem se zarazilo 14 osoba, pokrenut prekršajni postupak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!