19:59 / 22.06.2021.

Autor: HRT/Dnevnik

Osuda Mađarske zbog zakona kojim se diskriminiraju pripadnici LGBTIQ zajednice

Peter Szijjarto

Peter Szijjarto

Foto: HRT / HTV

U Luxemborgu je gotovo polovina država članica EU-a osudila Mađarsku zbog zakona kojim se diskriminiraju pripadnici LGBTIQ zajednice i pozvala Europsku komisiju da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštovanje europskog zakonodavstva.

Izražavamo veliku zabrinutost zbog prihvaćanja amandmana na više zakona u mađarskom parlamentu kojima se diskriminira pripadnike LGBTIQ zajednice i krše prava na slobodu izražavanja pod izlikom zaštite djece - stoji u zajedničkoj izjavi koju potpisuje 13 država članica. Hrvatska je među 13 zemalja koje nisu osudile mađarski zakon, a Portugal je bio neutralan.

-Ovaj zakon koji je izglasala Mađarska nije u skladu ni s jednom vrijednosti koju brani Europska unija. Ljudi imaju pravo živjeti kako žele. Zaista, više nismo u srednjem vijeku, poručio e ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn

- Zakon štiti djecu na način da je isključivo pravo roditelja da educiraju svoju djecu u pogledu seksualne orijentacije do navršene 18. godine. Dakle, ovaj zakon ne govori ništa o seksualnoj orijentaciji odraslih. Kritike dolaze zbog krive interpretacije zakona. Zakon treba najprije pročitati pa onda kritizirati, odgovorio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

- Hrvatska želi promicati jedinstvo članica EU-a i ono što ih povezuje, a sve deklaracije koje ne pridonose jedinstvu unose više nemir među njih, rekao je u utorak u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova. Sve one deklaracije koje ne pridonose jedinstvu čini mi se da možda unose više nemira među članice, rekao je ministar Gordan Grlić Radman.

Druga tema u Luxembourgu bila je proširenje EU-a na zapadni Balkan. Na marginama Vijeća za opće poslove održava se i međuvladina konferencija o pristupanju Srbije i Crne Gore euroobitelji.

- Kosovo treba viznu liberalizaciju. Republika Hrvatska podupire upravo ukidanje viza za kosovske građane. Kada je u pitanju Albanija i Sjeverna Makedonija mi smatramo da su te dvije zemlje ispunile sve one najvažnije kriterije i očekujemo trenutak da će biti otvoreni što prije pregovori te dvije zemlje, poručio je ministar Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!